Европейската сигурност зависи от евроатлантическото единство, ЕС не може да

...
Европейската сигурност зависи от евроатлантическото единство, ЕС не може да
Коментари Харесай

Столтенберг: ЕС не може да замести НАТО

Европейската сигурност зависи от евроатлантическото единение, Европейски Съюз не може да замести НАТО. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на конференция преди утрешната среща на външните министри от алианса.

Той заяви, че идната седмица ще посети Париж, с цел да беседва с президента на Франция Еманюел Макрон. Преди дни Макрон съобщи, че НАТО е " в мозъчна гибел ". Столтенберг уточни, че в НАТО не за пръв път има разлики, само че силата на организацията е в това, че разликите постоянно са били преодолявани с разискване.

Стореното в последните години демонстрира силата на алианса, разяснява Столтенберг. При 29 съдружници постоянно ще има разлики - политически, културни, разясни той.

По неговите думи през днешния ден се следят разлики в оценката за събитията в Сирия. Според него съдружниците са единомислещи, че Турция има основателни терзания за своята сигурност.

Столтенберг съобщи, че Китай влага мощно във въоръжение от най-ново потомство и това се отразява на сигурността на страните от НАТО. Ядрените качества на НАТО са най-голямата мощ за въздържане, уточни той. Генералният секретар добави, че нуклеарните сили на Съединени американски щати, в това число разположеното в Европа въоръжение, са най-голямата гаранция за европейската сигурност, съобщи Българска телеграфна агенция.

Няма несъгласие сред европейското и трансатлантическото единение. Едното не е за сметка на другото, разяснява Столтенберг.

Той приветства връщането на арестуваните от Русия украински кораби. Генералният секретар изрази вяра това да докара до прогрес по осъществяването на споразуменията от Минск и до постигането на политическо решение за Украйна.

Столтенберг заяви, че външните министри от НАТО на следващия ден ще обсъдят връзките с Русия и Китай, енергийната сигурност, въпросите за оръжейния надзор. Разговорите ще обзет също оповестяването на космоса за част от оперативното поле на алианса. Генералният секретар разясни, че НАТО няма да въоръжава космоса, само че следва да е в подготвеност да отбрани разположените в орбита механически средства, които обезпечават естественото ежедневие.

Космосът е все по-голям за военните действия, добави той. Столтенберг отхвърли да каже при какви условия в космоса НАТО може да пристъпи към задействането на член 5 от Вашингтонския контракт за взаимна отбрана.

По мотив окончателното одобрение на протокола за присъединението на Северна Македония към алианса той заяви, че остава още доста малко. По неговите думи процесът няма да приключи в идващите дни, само че изрази упованието Северна Македония да се причисли към НАТО в първите месеци на идната година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР