Европейската ракета Ариана 5 излетя в Космоса за стотен път.

...
Европейската ракета Ариана 5 излетя в Космоса за стотен път.
Коментари Харесай

Ракетата Ариана и европейските космически амбиции

Европейската ракета " Ариана " 5 излетя в Космоса за стотен път. Вчера тя беше изстреляна от космодрума Куру във Френска Гвиана с задачата да изведе в орбита два спътника.

Старт номер 100. За 20 години " Ариана " 5 се трансформира в знак на надеждност и точност. По време на този задача ракетата изведе на 36 000 км над земята два спътника с общо тегло 10 тона - те ще обезпечават телекомуникационни услуги.

За първи път е изправена на площадката за изстрелване през 1996 година 37 секунди след отделянето от земята се разпада във въздуха. Причината - неточност в софтуера на контролната зала. Ракетата притежател за еднократна приложимост в началото е разработвана и за пилотирани полети. Предвиждало се да извежда европейската совалка " Хермес ". Впоследствие е преориентирана за извеждане в орбита на спътници.

За 22 години с нея политат 200 товара - задачата " Розета ", спътниците от системата " Галилео ", галактически телескопи, метеорологични и информационни спътници.

На 24 декември 1979 година от космодрума Куру във Френска Гвиана започва дебютния полет на първата ракета " Ариана ". С нея Европа със своята Европейска галактическа организация си подсигурява водещо място в проучването на Космоса, телекомуникациите и наблюдението на Земята.

" Ариана " 5 наследява четири модела, употребявани преди нея. Но непокътнатото й място в извеждането на спътници и товари в орбита е застрашено поради появяването на новите по-евтините американски ракети за многократна приложимост на компанията " Спейс Екс ".

Това значи, че " Ариана " 5 скоро ще отстъпи място на своя правоприемник - " Ариана " 6, която би трябвало да влезе в приложимост през 2020 година

Преди това й предстоят още две задачи - изпращането идващия месец на апарата на Европейската галактическа организация " Бепи Коломбо ", който ще изследва повърхността на планетата Меркурий и извеждането на галактическия телескоп " Джеймс Уеб " през 2021 година
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР