Европейската Rabobank бе глобена от властите в САЩ с 369

...
Европейската Rabobank бе глобена от властите в САЩ с 369
Коментари Харесай

Европейската банка, която пере парите на мексикански наркокартел

Европейската Rabobank бе санкционирана от управляващите в Съединени американски щати с 369 млн. $, откакто призна, че е обработвала милиони долари, идващи от търговия с опиати в Мексико.

Холандската банка е разрешила стотици милиони долари под формата на " непроследими пари в брой " да бъдат подадени в нейните клонове в дребни обитаеми места в Калифорния, а по-късно теглени посредством банкови преводи, чекове и парични интервенции, оповестява Министерството на правораздаването на Съединени американски щати.

Банката също по този начин се призна за отговорна, че е попречила следствието, пробвайки се да избегне обновяване на глобите, наложени й през 2006 и 2008 година, за " съвсем идентични провали ".

" Когато Rabobank научи, че забележителен брой покупко-продажби на клиенти й са показателни за интернационалния трафик на опиати, проведената престъпност и дейностите, свързани с изпиране на пари, тя избра да се обърне на другата страна и да покрие минусите в своята стратегия за битка с изпирането на пари ", съобщи настоящият помощник-прокурор Джон Кронан.

Изпълнителният шеф на Rabobank Вийбе Драйер съобщи, че " осъществените нарушавания са съществени, непростими и неприемливи ".

Ръководителите на банката са упрекнати, че са подхванали редица ограничения, с цел да предотвратят следствието на подозрителни транзакции, клиенти и сметки.

Подобна стъпка е основаването на лист с " тествани " клиенти, чиито транзакции не са предмет на спомагателни инспекции, даже в случай че предизвикат вътрешни сигнали за паника. Списъкът се разраства до повече от 1000 клиенти през 2012 година, от единствено 10 през 2009 година

Един от клоновете на банката, намиращ се близо до границата сред Мексико и Съединени американски щати, е най-добре представящият се неин клон в района заради високото равнище на паричните депозити от Мексико.

Rabobank даде обещание цялостно подпомагане на управляващите и увери, че поставя " доста огромни старания за подсилване на вътрешния си надзор и функционалностите по ръководство на риска ".

Бивш вицепрезидент на Rabobank Джордж Мартин е сключил съглашение с прокуратурата, признавайки, че е имал роля при определянето на политиките, които попречват спомагателните инспекции.

Банката също ще би трябвало да заплати и спомагателна санкция от 50 млн. $ на различен финансов регулатор в Съединени американски щати.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР