Европейската прокуратура разследва възможни злоупотреби при два проекта за обновяване

...
Европейската прокуратура разследва възможни злоупотреби при два проекта за обновяване
Коментари Харесай

Европрокуратурата разследва злоупотреби с жп проекти в България - двама са арестувани

Европейската прокуратура проверява вероятни злоупотреби при два плана за възобновяване на българските железници за над 241 милиона евро, финансирани по стратегии на Европейски Съюз.
В известието на ръководената от Лаура Кьовеши прокуратура се споделя, че са осъществени обиски в домовете на обвинените лица и в обектите на разследваните компании. В акцията са взели участие над 100 служители на реда и сътрудници на ДАНС. Претърсени са адреси в областите София, Бургас, Варна и други.
Разследват се два плана за рационализация на жп инфраструктура. Първият е за участъка сред градовете Костенец и Септември от линията София - Пловдив, на стойност над 130 милиона евро.
Вторият е за модернизация на жп сектор сред Оризово и Михайлово – част от линията Пловдив - Бургас,като планът е в размер над 111 милиона евро.
От компанията Железопътна инфраструктура оповестиха, че досега не се осъществявани обиски и изземвания в офисите им и няма арестувани лица от предприятието.Заявяват, че ще спомагат при осъществяване на инспекциите и следствията.
В известието им се споделя още, че проверка на метода, по който са изразходвани обществени средства в структурите към Министерството е била една от първите стъпки на министър Гвоздейков. А коментарът на министъра е, че се надява европрокуратурата да стигне до дъно в своето следствие.
Засега хората на Кьовеши в България оповестяват, че досега са разкрити обстоятелства, които биха могли да са престъпни закононарушения, в това число корист с европейски фондове и пране на пари. Предстои да бъдат разпитани длъжностни лица от НКЖИ по отношение на усвояването на еврофондовете.
БНР
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР