Европейската прокуратура, ръководител на която е силно одобряваната румънска прокурорка

...
Европейската прокуратура, ръководител на която е силно одобряваната румънска прокурорка
Коментари Харесай

Решението на Кьовеши е звучен шамар за Гешев и Прокурорската колегия към ВСС

Европейската прокуратура, началник на която е мощно одобряваната румънска прокурорка Лаура Кьовеши, отхвърля седем от десетте претенденти за делегирани прокурори от България. Това научихме през вчерашния ден от изявление на EURACTIV България с началника на кабинета на Кьовеши - Милан Ярон.

По тематиката през днешния ден от ФАКТИ потърсихме адв. Камен Добрев от гражданско съдружие БОЕЦ, които са извънредно дейни по въпроса кои и какви ще са хората от България, които ще станат европейски делегирани прокурори.

" Наистина имахме големи упования, че Европейската прокуратура ще има големи запаси, най-много поради метода, по който се организира този избор и по отношение на самите претенденти. Това, което споделиха от Европейската прокуратура, е точно, че се търсят хора, които " да проявят самостоятелност и честен интегритет ". Това са думи на Ярон шеф на кабинета на Лаура Кьовеши'', стартира адв. Добев.

" Личното ми мнение за този избор е, че беше предначертан - още веднъж, доколкото чисто математически - от 31 претенденти Гешев беше показал 10 и 7 от тях бях фактически определени. Големият въпрос обаче е кои са тези трима и изобщо какво написа в писмото на Европейската прокуратура до българското държавно управление и Прокурорската гилдия към Висш съдебен съвет. Ние сега разсъждаваме въз основа на обещано изявление. Нямаме самото писмо с действителните причини. Според мен би трябвало да вникнем и отвън този изкусен език, който несъмнено Европрокуратурата е длъжна да съблюдава Важно е да забележим формалния отговор на Европейската прокуратура, кои са тъкмо имената, тъй като да - изборът е още веднъж в Прокурорската гилдия, и да - той ще се повтори най-вероятно, само че пък Европейската прокуратура не е задължена да приема който и и да е ", добави той.

На наш въпрос за самия избор, юристът от БОЕЦ съобщи, че: " Проблемът не просто е, че ги избира Висш съдебен съвет, а че ги избира Прокурорската гилдия към Висш съдебен съвет. Знаем на кого са подчинени тези хора " >

" Иначе самият избор, в случай че би трябвало да сме почтени, единственият претендент, който си разреши да отговори на всички въпроси, включително и на въпросите на нашето съдружие, които зададохме, и да направи ясна оценка на положението на прокуратурата, на управлението на основния прокурор - на този и предходния, беше един-единствен и всички знаем неговото име (б.р. засяга се следовател Бойко Атанасов). Всички останали по един или различен метод, които са част от следствието и прокуратурата, са подвластни от основния прокурор, и когато свърши техният мандат на делегирани европейски прокурори те още веднъж ще бъдат кариерно подвластни от Гешев ", съобщи още адв. Камен Добрев и добави, че от БОЕЦ са задали своите въпроси, само че на претенденти е казано, че мога да отговорят единствено в случай че пожелаят. Въпросите са били: по какъв начин приемате мандата на Цацаров, като какъв определяте мандата на Гешев досега и така нататък " Това са все резонни въпроси, които могат да покажат дали този претендент има смелостта да бъде самостоятелен и да се опълчи на йерархична взаимозависимост в прокуратурата ", обоснова се адв. Добрев.

" Занапред може да се изиска една доста ясна бистрота във всеки един избор, който се прави, освен за тези 10 позиции, да има публично разискване. Не знам дали изобщо действа Гражданският съвет към Висш съдебен съвет, тъй като той е изцяло замразен. Ако влезете в уеб страницата на Висш съдебен съвет ще видите, че те не са заседавали или най-малко не са оповестени протоколи от техни съвещания в продължение на към този момент 3 години, мисля. Това са неправителствени организации, които вземат участие и би трябвало да подкрепят Висшия правосъден съвет, организации, които би следвало да наблюдават за прозрачността в него точно при такива избори. Ние обсъждаме неща в посока да аплайваме за влизане в този Граждански съвет, с цел да му възстановим живота, да може от вътрешната страна да даваме хрумвания и да подкрепяме, въпреки и да знаем какво е положението на Съвета (б.р. ВСС). Оповестеното през вчерашния ден е явен знак, че и Европа знае какво е положението на Съвета и по какъв начин се избират административни ръководители. За нас това е прелестен подарък за вчерашния празник и гласовит пестник за Прокурорската гилдия и персонално за Гешев'', добави юристът от БОЕЦ.

За възможните български делегирани европейски прокурори адв. Добрев счита, че: " Хората, които са на по-ниско равнище и не са издигнали благодарение на Колегията, и не са част от този клиентелизъм, съгласно мен имат по-голям късмет да се еманципират от тази взаимозависимост ".

" Искрено се надявам да има нов избор, с нови претенденти и нов гласовит пестник. Тоест ново връщане, тъй като това, което се случи е, че чугуненото болшинство в Прокурорската гилдия, дружно с Гешев, показаха едни и същи претенденти - 7 от 10, които бяха номинирани от Съвета. За мен още веднъж имаше подмолна сделка сред всички членове на колегиите и те гласоподаваха под диктовката на Гешев. Дали всички 10 са част от сделка, аз не дръзвам да настоявам, само че чисто математически сметките нямаше по какъв начин да излязат... Точно тези, които Гешев уточни - 7 от 10 да са избора и на Прокурорската колегия'', изясни юристът.

" Посланието от Кьовеши е ясно - знаем доста добре по какъв начин Висш съдебен съвет избира и това при нас няма да мине. Но изразните средства са още веднъж дипломатични. Европа би трябвало да се раздели с този бон звук. Той е неразбираем както за овладелите правосъдната система, по този начин и за нас - жителите. Сега е моментът, в който ние би трябвало да засилим своя напън, тъй като това е подадена ръка към нас (б.р от Европейската прокуратура) и в този момент с всевъзможни законови способи, с които разполагаме, би трябвало да окажем напън ", безапелационен бе на финала адв. Камен Добрев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР