Европейската прокуратура отхвърли предложената от България за европейски делегиран прокурор

...
Европейската прокуратура отхвърли предложената от България за европейски делегиран прокурор
Коментари Харесай

Кьовеши отхвърли още един европрокурор от България

Европейската прокуратура отхвърли препоръчаната от България за европейски делегиран прокурор Анита Джамалова.От решението излиза наяве, че Джамалова, която е заместник-окръжен прокурор на Перник, е била поканена на диалог с европейските прокурори, а българските управляващи са изпратили спомагателна информация за нея.

В последна сметка обаче европрокуратурата приема, че Джамалова не дава отговор на критериите в т. 2 на член 17 от регламента за европрокуратурата.

Той гласи: " От момента на назначението им до освобождението им от служба европейските делегирани прокурори са настоящи членове на прокуратурата или на правосъдната система в съответните страни членки, които са ги показали. Тяхната самостоятелност би трябвало да е отвън подозрение и те би трябвало да имат нужната подготовка и съответния на практика опит в своите национални правни системи “.

Джамалова е настоящ прокурор. Така остава европрокуратурата да има някакви подозрения в независимостта ѝ, да не харесва квалификацията и опита ѝ.

В сряда е утвърдена номинацията на Ивайло Илиев за европрокурор. Той е областен прокурор на Кюстендил. С него българските делегирани прокурори към този момент са към този момент 9 и в квотата на България остава единствено едно свободно място.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР