Европейската прокуратура одобри още четирима български магистрати за европрокурори, които

...
Европейската прокуратура одобри още четирима български магистрати за европрокурори, които
Коментари Харесай

Лаура Кьовеши получи още четирима европрокурори от България

Европейската прокуратура утвърди още четирима български магистрати за европрокурори, които ще проверяват закононарушения с европейски пари на наша територия. Това заяви Европейската прокуратурата.

Одобрените са прокурорите от Софийската градска прокуратура Виктор Тарчев, Анна Алексова и Станислав Стойков, както и Елена Попова, която е арбитър в Специализирания углавен съд. С това общият брой на българските европрокурори става осем, а квотатата на страната е за 10 проверяващи магистрати.

Висшият правосъден съвет и кандидатурите на Ивайло Илиев (зам.-окръжен прокурор на Кюстендил) и Анита Джамалова (зам.-окръжен прокурор на Перник), само че за тях решение към момента няма.

Общо 23 български магистрати се кандидатираха за шестте свободни позиции като европейски делегирани прокурори. Четирима от тях се отхвърлиха, а 13 души бяха отхвърлени.

Магистратите, които бяха назначени, са от основно значение за триумфа на Европейската прокуратура, тъй като тези хора ще проверяват закононарушенията от името на Европейската прокуратура в България.

Лаура Кьовеши посети България при започване на юни, с цел да окаже напън върху българския основен прокурор Иван Гешев и Висшия правосъден съвет за назначението на цялата квота от 10 европейски делегирани прокурори. Кьовеши изясни, че желае от България " опитни, дръзки и смели " магистрати за позицията.

Висш съдебен съвет първо демонстрираше отвращение да попълни българската квота, след. Кьовеши отхвърли шест от десетте претенденти за европрокурори, които бяха избраи от България. Мотивът бе, че те не имат нужния профил за работата.

Разследванията в България би трябвало да се организират от 10 делегирани европейски прокурори

" Никой няма да може да се намесва в тяхната работа (на делегираните прокурори, които ще работят в България). И това би трябвало да е ясно за всички ", сподели Кьовеши по време на визитата си в България. Тя увери, че ще разкрива обществено всеки опит за напън върху прокурорите и намесата в следствията, в това число опитите за интервенция от страна на политиците.

Мандатът на европейските делегирани прокурори е 5 години с опция за възобновяване.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР