Европейската прокуратура днес извършва обиски в София в рамките на

...
Европейската прокуратура днес извършва обиски в София в рамките на
Коментари Харесай

Европейската прокуратура тръгна по “жълтите павета“, търси едни 3 млн. евро

Европейската прокуратура през днешния ден прави обиски в София в границите на следствие за допустима корупция и корист с еврофондове при реставрацията на историческия център на града, в това число на популярните жълти павета.
Прочетете още
Това се споделя в публикувано известие на институцията.

Разследването е под кодовото име „ Жълт паваж “. Асоциацията евентуално иде от популярната ария „ Сбогом, жълт паваж “ на Елтън Джон.

Твърденията са за злоупотреби с предопределеното за столичната община финансиране за реновиране на остарелия градски център. Дейността се съфинансира от Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР). Има съмнения и за корупция, като хипотетичните вреди са за 3 милиона евро.

Разследването е почнало през есента на 2022 година, като ведомството, ръководено от Лаура Кьовеши се е сезирало по медийни изявления.  В развой на инспекция от страна на Европейската прокуратура са контракти, подписани сред Столичната община и две търговски сдружения, след извършени публични поръчки.

Според проверяващите през 2018 година е подписан първи контракт за възстановяване на централната част на София (включително бул. " Цар Освободител " и площад " Народно заседание " ). Две години по-късно обаче, през 2020 година, когато към този момент са осъществени редица заплащания, договорът е преустановен по взаимно единодушие. Посочената причина е противоречие сред изискванията на контракта и капиталовия план.

Отбелязано е също, че строителните действия могат евентуално да нанесат вреди на Централния боен клуб в София. Сградата на ъгъла на бул. " Цар Освободител " и ул. " Раковски " е една от емблематичните за София - издигната е през 1907 година и има статут на монумент на на културата с национално значение. Въпреки това към 3 млн. евро (6 млн. лева.) са платени на изпълнителя, без неустойки за просрочие.

След прекратяването на този контракт общината подписа нов контракт с нов реализатор при същите условия. Новият реализатор изиска предплатено заплащане от към 750 000 евро (1.5 млн. лева.), с цел да възвърне жълтите павета в центъра на града, които са предпазени от Закона за културното завещание. Тази сума към този момент не е изплатена, до момента в който се изследва обстановката.

Допълва се, че поисканата от Министерството на районното развиване и благоустройството техническа експертиза е открила, че паветата са неприятно положени и има и напукана настилка. Лошото качество на ремонта на паветата, направени през 1908 година, дружно с неналичието на инспекции от страна на общината биха могли да основат спомагателни разноски съгласно финансовите документи, предоставени на прокуратурата на Европейски Съюз. Според следствието от изпълнителите са показани подправени документи с погрешна информация, удостоверяващи, че работите са осъществени в сходство със спецификациите, което е довело до непозволени заплащания.

Днешните дейности по следствието се правят от Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " към Министерство на вътрешните работи на пет места. За задачите на следствието полицията иззема документи и електронни доказателства, свързани с осъществяването на плана, се прецизира в известието.

Кои са компаниите?

През 2018 година компанията " ПСТ груп " завоюва публичната поръчка на Столичната община за възобновяване на Централната градска част за обособена позиция Зона 4 на стойност 21.47 млн. лева с Данък добавена стойност с преобладаващо финансиране по оперативна стратегия " Региони в напредък ". Тази Зона 4 обгръща площад " Александър Невски " с прилежащите градини и улици, площад " Народно заседание " и градината " Кристал ", напомня " Дневник ". 

Ремонтът стартира на 2 юли 2018 година с дълготрайност по контракт от 365 дни. На 19 март 2019 година кметът Йорданка Фандъкова инспектира приключения съгласно компанията реализатор ремонт на градините " Кристал " и " Св. Климент Охридски ", които са част от поръчката. Новата настилка беше преценена като изпълнена некачествено и Столичната община приключи контракта с " ПСТ груп ".

След това спечелилият конкурс първичен план за възобновяване на площада беше съществено окастрен по повеля на кмета и основния проектант на града - отпадна промяната на огромните гранитни павета с нова гладка настилка, отпаднаха и високите мачти за осветяване, както и преместването на скулптурни композиции от градинката при Военния клуб.

През 2022 година Cтoличнaта oбщинa избpa нов изпълнитeл зa дoвъpшвaнe нa pемонта нa плoщaд " Aлeĸcaндъp Heвcĸи " и paйoнa oĸoлo и пред Народното събрание - " Tpeйc гpyп хoлд ". Индиĸaтивнaтa cтoйнocт на поръчката е 14 млн. лева бeз ДДC пo оперативна стратегия " Региони в напредък ". Некачественото разпореждане на жълтите павета пред Народното събрание бе осъществено от " Трейс " и през лятото те още веднъж ще бъдат пренаредени, даде обещание Фандъкова.

" Трейс груп холд " е реализатор на пробива под Централна гара. Все още е не е ясно по какъв начин това ще се отрази на плановете, които компанията извършва в Пловдив. 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР