Европейската политическа общност, група от 44 европейски и съседни на

...
Европейската политическа общност, група от 44 европейски и съседни на
Коментари Харесай

Европейската политическа общност се събира в Прага

Европейската политическа общественост, група от 44 европейски и прилежащи на Европа страни, се събира през днешния ден на първата си среща.

Този конгрес и утрешната неофициална среща на върха на Европейски Съюз се организират в Пражкия палат в столицата на Чехия, сегашния ротационен ръководител на блока на 27-те.

Инициативата е на френския президент Еманюел Макрон, виждащ смисъл в сходна платформа за разговор, която да спомогне за съдействието сред Европейски Съюз, Западните Балкани, Обединеното кралство и кавказките страни.

Според Макрон това е опция да се предотврати заплахата Европа да остане непряк наблюдаващ на историята и да загуби контрола върху личната си орис през 21 век.

Всички поканени водачи, включително президента Румен Радев, са удостоверили наличието си. Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще се включи посредством видеоконферентна връзка.

Единствените две страни от континента, които не са поканени на срещата, са Русия и Беларус. Въпреки това Русия ще бъде съществена тематика в диалозите поради войната, която води в Украйна и последствията от нея за сигурността и стопанската система на всички участници.

Сред присъстващите ще бъде и Лиз Тръс, която желае да вземе ефективно присъединяване, с цел да разиска с сътрудниците си наболелите проблеми в областта на енергетиката.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР