Европейската платформа за отговор на руската пропаганда ЕС вс Дисинфо

...
Европейската платформа за отговор на руската пропаганда ЕС вс Дисинфо
Коментари Харесай

Македония е лидер в региона по използването на анонимни източници в медиите

Европейската платформа за отговор на съветската агитация " Европейски Съюз вс Дисинфо " през днешния ден разгласи резултатите от изследване на сръбска неправителствена организация ЦРТА за положението на медиите и дезинформацията в района.

Изследванията на ЦРТА бяха извършени сред 14 май и 10 юни в Черна гора, Македония, Босна и Сърбия. Бяха оценени 5 553 медийни предавания и изявления.

Според изследването, в Македония най-разпространени са медийните известия, които се базират на " анонимни източници ", до момента в който Сърбия води в медийни известия без никакви източници. В Македония неназованите източници са най-вече неутрални по въпросите за Европейски Съюз, последвани от известия в интерес на Европейски Съюз и срещу Съединени американски щати. Неутралните и про-ЕС изявления преобладават като цяло в Македония.

В македонските медии като тематика доминира политиката, с предимство на про-ЕС, про-САЩ и про-НАТО мнения с 39% против 20% за анти-САЩ и анти-НАТО изявленията. След политиката приоритет на македонските медии е армията, а на трето място е стопанската система.

Най-цитиран политик в района е Зоран Заев, а преобладаващи по отношение на Европейски Съюз в безпристрастен подтекст са изявите на сръбския президент Александър Вучич.

В прилежаща Сърбия обаче, доминират проруски и антиамерикански медийни изяви, съгласно " Европейски Съюз вс Дисинфо ".

Това е уеб платформа на акцията на Европейски Съюз против съветската дезинформация, която има публично налична, интернационална база данни, свързани с дезинформацията. /МИА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР