Европейската перспектива може да бъде помиряващ фактор за Западните Балкани.

...
Европейската перспектива може да бъде помиряващ фактор за Западните Балкани.
Коментари Харесай

Даниел Кадик: В сърцето на Европа не може да има черна дупка


Европейската вероятност може да бъде помиряващ фактор за Западните Балкани. България може да способства за възобновяване на доверието сред Европейския съюз и Турция.

Това съобщи в изявление за БГНЕС Даниел Кадик, шеф за Югоизточна Европа на Фондация за свободата "Фридрих Науман".

[b]БГНЕС:[/b] Защо канцлерът Ангела Меркел е на посещаване в България?

[b]Даниел Кадик:[/b] И за нас това е изненадващо посещаване, изключително откакто се случва с толкоз малко предупреждение. Едно пояснение може да бъде политическата обстановка в Германия сега. След изборите през септември 2017 година към момента няма държавно управление и партията на госпожа Меркел сега приказва за обновяване на обединението със социалдемократическата партия. Въпреки това, в ГСДП има мощна съпротива против възобновяването на обединението и тази събота и неделя ще има партийна конференция по този въпрос. Г-жа Меркел може да желае да бъде отвън светлините на прожекторите на немските медии и в същото време да удостовери своя ангажимент към Европейския съюз, което е значимо и за ГСДП.

[b]БГНЕС:[/b] Подкрепяте ли целта на България за разширението на Европейския съюз със Западните Балкани?

[b]Даниел Кадик:[/b] Отварянето и поддържането на вероятността на страните от Западните Балкани за участие в Европейския съюз е в действителност значим приоритет.[b] Важно е в сърцето на Европа да няма черна дупка. Това е въпрос на непоклатимост и сигурност и по тази причина е в полза на Европейския съюз да има постоянни Западни Балкани. След рухването от власт на ВМРО-ДПМНЕ в Македония наподобява се отваря опция с контракта за другарство с България.[/b] Също и в другите страни е извънредно време, те няма да чакат безпределно. Видяхме мощното присъединяване на Русия в последните години, която подрива проевропейския дневен ред в някои страни, като да вземем за пример Сърбия. Видяхме възхода на национализма и етническите напрежения, които избухват в района.

Европейската вероятност може да бъде помиряващ фактор за всичко това, в случай че се трансформира в обща картина за етносите и другите идентичности, в случай че се трансформира във фактор за по-нататъшно икономическо развиване.

Въпреки всичко, това би трябвало да се приема с доза подозрение, дори две. От една страна, [b]трябва да разгледаме положението на институциите, както и икономическите фактори. Всички страни в Западните Балкани имат сериозен проблем с корупцията и върховенството на закона не по-малко, в сравнение с със своите стопански системи. Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в Албания, да вземем за пример, е половината от този в България. Това изисква доста старания както на страните, с цел да се развиват, по този начин и на Европейския съюз, с цел да ги поддържа.[/b]

От друга страна, би трябвало да разгледаме престижа на България. Дори след 10 години участие в Европейския съюз страната е към момента под контролния механизъм на Комисията в региона на върховенството на закона, битката с корупцията и с проведената престъпност. Това би могло да изпрати неверни послания и в същото време акцентира нуждата от по-стриктни механизми за надзор и наказания, в случай че желаеме да реализираме прогрес в интеграцията.

[b]БГНЕС:[/b] Очаквате ли страните от района да получат повече изясненост по време на българското председателство, по кое време могат да се причислят към Европейски Съюз?

[b]Даниел Кадик:[/b] В момента не чакам повече изясненост. [b]Европейският съюз има съществени вътрешни проблеми, с които би трябвало да се оправи преди да продължи с интеграцията. Въпросът с Брекзит към момента не е позволен и изисква вниманието на Комисията. Все още не сме разрешили казуса с бежанците, който разделя Европа. Освен това, имаме полемика с представители на Полша и Унгария за полезностите и върховенството на закона.[/b] Ако вземем тези неща дружно и ги сложим в подтекста на умората от присъединението от страна на старите държави-членки, ще забележим, че действителното присъединение наподобява далечно. Затова без тези точки и без да реализираме прогрес по въпроса какво в действителност би трябвало да съставлява Европейският съюз, не виждам повече изясненост през идващите шест месеца.
 Могерини, Юнкер и Борисов при разкриване на българското европредседателство. Могерини, Юнкер и Борисов при разкриване на българското европредседателство. / БГНЕС
[b]БГНЕС:[/b] Оптимист ли сте за решаването на разногласието за името сред Република Македония и Гърция?

[b]Даниел Кадик:[/b] Разбира се, човек постоянно би трябвало да бъде оптимист, че споровете могат да бъдат позволени. Това включва и тези, които не са били позволени в продължение на 20 години. [b]Преговорите в Ню Йорк и промяната на държавното управление в Македония са сигурно нещо позитивно. Особено откакто години наред ВМРО-ДПМНЕ употребява казуса с името и идентичността, с цел да прикрие своите престъпления.[/b] Зоран Заев би трябвало да реализира народен консенсус в Македония, а министър председателят Алексис Ципрас желае да покаже на западните си сътрудници, че способства за стабилността на района. Това може да е опцията, която сме чакали. Ще бъдат нужни доста старания от двете страни за намиране на компромис, изключително откакто към момента има групи хора, които се пробват да го блокират.

[b]БГНЕС:[/b] Очаквате ли по време на българското председателство да се подобрят връзките сред Европейски Съюз и Турция? България има ли потенциал да играе ролята на медиатор?

[b]Даниел Кадик: Изглежда има придвижване от европейска страна, защото Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск, Антонио Таяни и Бойко Борисов би трябвало да приготвят среща на високо ниво. Независимо от това, спорът не се появява поради държанието на европейците, а поради ръководителите в Анкара.[/b] По-големият проблем е тяхната вътрешна динамичност и ясното отклонение от демократичния път. Това не може да се позволи извън, само че евентуално Турция осъзнава какво рискува с икономическите загуби поради отдръпването на европейски компании и отлива на туристи. Процесът на възобновяване на доверието ще отнеме доста време и в действителност България може да спомогне за това.
 Борисов и Ердоган. Борисов и Ердоган. / БГНЕС
[b]БГНЕС: [/b] Представлява ли Турция опасност за сигурността на Балканите?

[b]Даниел Кадик:[/b] До известна степен да и това се отразява в разнообразни измерения. Ако погледнем намесата на Турция в Сирия или дейностите й в кюрдските провинции, които дестабилизират южните й елементи. Това има последици, изключително в случай че разгледаме заканите на Турция по време на бежанската рецесия, когато съобщи, че ще пуска повече бежанци да минават през границата.

По-пряка опасност е дейното присъединяване на Анкара в политиката и културата на района. Да вземем да вземем за пример метода, по който партия ДОСТ в България беше подкрепена, с цел да завоюва позиции измежду локалното етническо турско население. Това явно беше направено, с цел да има по-голямо политическо въздействие в България в политическия развой.

[b]Подкрепата за религиозните групи и изпращането на имами от турската дирекция по вероизповеданията съставлява различен евентуален мотив за спор при оказването на въздействие върху локалните мюсюлмански общности. Те не са просто религиозни водачи, а също и близки до турското държавно управление. Влиянието им може да има дестабилизиращ резултат, в случай че Анкара реши да го направи.[/b]

Това, че нещата не би трябвало да стават по този метод, бе демонстрирано посредством мироопазването и последвалата стабилизация в някогашна Югославия, когато Турция изигра значима роля. В този случай Турция може да се преглежда като значим вложител, който предизвиква икономическото развиване. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР