Европейската организация за ядрени изследвания – ЦЕРН се утвърди като

...
Европейската организация за ядрени изследвания – ЦЕРН се утвърди като
Коментари Харесай

Президентът Радев посети ЦЕРН

„ Европейската организация за нуклеарни проучвания – ЦЕРН се утвърди като стандарт за качество. Гордея се, че български експерти имат принос за развиването на науката, която тук се основава на международно равнище. “ Това съобщи президентът на среща с наши сънародници, които работят в организацията в Женева. Държавният глава прикани българските учени в ЦЕРН да поддържат развиването на просвета с висока добавена стойност в България. „ Бъдещето ще принадлежи на страните, които съумеят да употребяват в оптималната степен капацитета на своите учени “, акцентира Румен Радев.
Над 13 000 учени от 97 страни от целия свят организират научни проучвания в ЦЕРН, а над 100 български експерти сътрудничат на организацията. Президентът съобщи, че управлението на ЦЕРН е дало прелестна оценка за работата на нашите експерти там. По думите му България има капацитет да бъде водещата страна при основаването на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа с инсталация, предоставена от ЦЕРН, и в тази тенденция поддръжката на младите български учени от ЦЕРН с потвърдена експертиза и опит е от извънредно значение.
В ЦЕРН Румен Радев беше посрещнат от Генералния шеф на организацията Фабиола Джаноти. Държавният глава посети тунела, в който е ситуиран Големият адронен колайдер (LHC) - ускорител, в който се сблъскват частици при скорост близка до тази на светлината. Тунелът с апаратурата се затваря в кръг с периметър към 27 км. Президентът се срещна с работата и на детектора CMS, конструирането на който е с огромно българско присъединяване. В него се следят и записват резултатите от конфликта на частици.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР