Европейската организация за пътна безопасност Euro NCAP е задължителна по

...
Европейската организация за пътна безопасност Euro NCAP е задължителна по
Коментари Харесай

25 -те най-безопасни автомобила на пазара в момента

Европейската организация за пътна сигурност Euro NCAP е наложителна по време на стартирането на пазара на коли и организира краш-тестове на коли от 1997 година насам. 

Автомобилите се правят оценка по това какъв брой добре пазят възрастните и децата при положение на тежък случай и с какви животоспасяващи технологии разполагат на борда. Ето кои коли сега получават оптималната оценка от пет звезди:

Lexus NX

Подобно на предходния модел, NX от 2022 година може да се похвали с петзвездна оценка на NCAP за сигурност с 91% рейтинг за възрастни пасажери и 87% рейтинг за деца. 

Третото потомство „ Lexus Safety System+ “ се инсталира във всички равнища на съоръжение на NX – тя предизвестява лидера за всички пешеходци начело и включва адаптивен круиз надзор, който блокира автомобила от предприемане на придвижване, също по този начин ще употребява набор от камери и радари, с цел да открие пресичащите коли на кръстовища, като по този метод ще помогне за попречване на неприятни произшествия.

Mercedes-Benz C-класа

От 2002 година насам C-класата получава петзвездна оценка за сигурност от NCAP, а от 2022 година нататък колите разполагат с деен похлупак, който защищава пешеходците, в случай че бъдат блъснати. 

Системата „ Distronic “ автоматизирано приспособява скоростта на C-класата, като засича какво подхващат колите начело, а пакетът „ Driving Assistance Plus Pack “ включва още повече датчици, които могат да засичат заплахата от конфликт и да го заобикалят, в случай че е належащо. C-класата реализира 93% резултат при заемане на местата от възрастни и 89% при заемане на местата от деца.

Cupra Born

Born може да се похвали с 93% оценка за сигурност при заемане на място от възрастни и 89% оценка за отбрана на деца. Той е оборудван серийно с обилие от устройства за сигурност, в това число адаптивен круиз надзор, предизвестие за преден конфликт с автоматизирано прекъсване, различаване на пътни знаци и система за предизвестие на лидера. 

Подобно на колите, с които споделя основите си – Audi Q4 e-tron, Volkswagen ID.3 и ID.4 и Skoda Enyaq iV, той също има петзвезден рейтинг за сигурност на NCAP.

Volvo XC40

Volvo постоянно е имало поради сигурността и при XC40 компанията се е фокусирала върху технологиите за сигурност, като да вземем за пример автоматизираното спешно прекъсване, което разпознава пешеходци и огромни животни, както и система, която разпознава, в случай че навлезете отвън лентата си за придвижване в насрещното придвижване, и автоматизирано изтегля автомобила обратно. 

Автомобилът получи 97% за сигурност на възрастните пасажери и 87% за отбрана на децата, като получи петзвезден рейтинг за сигурност от NCAP.

Kia EV6

Наред с асистента за отбягване на преден конфликт, който засича придвижването начело, EV6 получава образован круиз надзор, който автоматизирано понижава скоростта за завои, и камера за заден ход. 

Ако купувачите изберат GT-Line, те ще получат предизвестие за мъртвата зона, полуавтономно паркиране, което също оказва помощ да се избегнат конфликти при паркиране, помощник за шофиране по автомагистрала и head-up екран. EV6 получи пет звезди на теста за сигурност на NCAP с 90% резултат за отбрана на възрастни пасажери и 87% резултат за деца.

Volkswagen Multivan

Euro NCAP тества eHybrid plug-in разновидността на Multivan и му присъди една от най-впечатляващите оценки от пет звезди, които MPV е имал досега. 

Вградените технологии за сигурност включват автоматизирано спешно прекъсване, което се намесва при положение, че лидерът се забави със прекъсването, в случай че нещо излезе начело, различаване на скоростта и пътните знаци и помощник за поддържане на лентата. 

Купувачите, които изберат опцията „ Style “, получават знаци за мъртвата зона и сигнали за напречно придвижване откъм гърба, които ви предизвестяват, в случай че автомобил пресече пътя ви при излизане на заден ход от паркомясто. Multivan получи 90% оценка за отбрана на възрастни пасажери и 89% оценка за отбрана на деца.

Volkswagen Polo

От 2009 година насам Volkswagen Polo получава петзвездна оценка за сигурност. От 2022 година всяко Polo се предлага с самостоятелно спешно прекъсване, което работи при по-ниски скорости в града и разпознава пешеходци, има система за наблюдаване на мъртвата зона и сканиране на предизвестията за напречно придвижване откъм гърба. 

Ако купувачите изберат модел с най-високо равнище на съоръжение, те ще получат адаптивен круиз надзор, който преценява скоростта ви с автомобила начело, а колите с маркирана алтернатива DSG ще получат функционалността „ Stop & Go “, която оказва помощ да се поддържа темпото на едва преносимия трафик с минимална интервенция на лидера. NCAP присъди на Polo 94% рейтинг за сигурност на възрастни и 80% рейтинг за сигурност на деца.

Volkswagen Tiago

При краш тестванията, извършени от NCAP при започване на 2022 година, Tiago получи петзвезден рейтинг за сигурност и се показа чудесно както във връзка с сигурността на възрастни (94%), по този начин и на деца (84%). 

Подобно на други нови модели на Volkswagen, Tiago се предлага общоприетоо с самостоятелно спешно прекъсване, което действа до 130 км/ч, адаптивен круиз надзор, функционалност за поддържане на лентата на придвижване и функционалност за подкрепяне на придвижването в запушване.

Land Rover Discovery Sport

Подобно на предходния Discovery Sport, моделът от 2022 година получи петзвездна оценка от NCAP и има 84% резултат за възрастни пасажери и 89% за деца.

Land Rover предлага голям брой общоприети функционалности за сигурност, като девет въздушни възглавници, две точки ISOFIX на междинната седалка, електронна стратегия за непоклатимост, автоматизирано попречване на конфликт и антиблокиращи спирачки.

Discovery Sport ще обезпечи убеденост и при по-предизвикателни метеорологични условия с помощта на своите гуми за всевъзможни метеорологични условия, задвижване на четирите колела и системата Terrain Response.

Lexus RX

Подобно на упоменатия по-рано NX, RX разполага със същия набор от технологии Lexus Safety +, които обезпечават автоматизирано спешно прекъсване с различаване на пешеходци и мотоциклети, дружно с поддръжка на кръстовища, адаптивен круиз надзор и предизвестия за овакантяване на лентата. 

Функцията Advanced Park (усъвършенствано паркиране) ще обезпечи помощ при паралелно паркиране или при излизане на заден ход от място. Новият RX получи петзвездна оценка за сигурност с резултат 90% за заетите места от възрастни и 87% за сигурността на децата.

Skoda Octavia

От 2013 година насам Octavia получава петзвезден рейтинг за сигурност, до момента в който колите отпреди 2009 година имаха четиризвезден рейтинг. 2022 година Всички коли са оборудвани с помощник за предната част на автомобила, който разпознава автомобила начело и надлежно контролира скоростта му, помощник за лентата на придвижване, който предизвестява лидера, в случай че се отклони от лентата си, и задни датчици за паркиране. 

Допълнителните варианти включват помощник за отбрана на екипажа, който разпознава, когато има заплаха от конфликт, и затваря прозорците и люка. Резултатът за сигурност на възрастните е 89%, до момента в който този на децата е 84%.

Hyundai Ioniq 6

Ioniq 6 разполага с функционалност за самостоятелно прекъсване и с новите помощни средства за шофиране на Hyundai „ SmartSense “, в това число Highway Driving Assist 2. Това оказва помощ за поддържане на безвредна отдалеченост от автомобила начело и ще му разреши да поправя позицията си, в случай че някой автомобил се приближи прекалено много. 

В позволените страни Ioniq 6 ще сменя лентата автоматизирано, когато лидерът допре лостчето на мигача. Автомобилът получи петзвездна оценка от NCAP с отличен резултат от 97 % при заемане на местата от възрастни и 87 % при сигурността на децата пасажери. Заради наклонената си предна част Ioniq 6 получи единствено 66% оценка за уязвими участници в придвижването.

Kia Sportage

Стандартно новият Sportage разполага с чудесно съоръжение за сигурност, като предни и задни датчици за паркиране, круиз надзор, камера за назад виждане, система за попречване на конфликт начело, която разпознава коли, пешеходци и велосипедисти, и помощник за следене на лентата, който следи автомобила начело и разпознава по-празни места в други ленти за придвижване. 

Подобно на други модели Kias, купувачите, които изберат нивата на съоръжение GT-Line и S, ще могат да се възползват от системите за наблюдаване на мъртвата зона, Highway Driving Assist, Parking Collision Avoidance Assist и Remote Smart Parking Assist. Sportage получава пет звезди от NCAP, дава 87% оценка за сигурност на възрастни и 86% оценка за сигурност на деца.

Tesla Model S

Въпреки че Model S от 2014 година получи пет звезди от NCAP, резултатът за сигурност на възрастните пасажери е 82%, резултатът за децата пасажери е 77%, а резултатът за пешеходците е малко по-нисък – 66%. 

За модела от 2022 година Tesla актуализира Model S, с цел да се оправи с по-строгите проби на NCAP, вследствие на което получи резултат от 91% за отбрана на деца и 94% за отбрана на възрастни пасажери. 

Model S се предлага с функционалност за автоматизирано угнетяване на въздушните възглавници, която разпознава разликата сред седалките за възрастни и деца, и мултиколизионно прекъсване, което задейства спирачките, с цел да се избегне второстепенен удар и конфликт.

BMW Серия 2 Active Tourer

По-малкият автомобил Серия 2 Active Tourer съумя да получи петзвездна оценка за сигурност от NCAP и беше окуражителен за отличния си резултат от 85% отбрана на децата и 84% отбрана на възрастните пасажери. 

Стандартно колите се оферират с набор от въздушни възглавници, в това число цялостни пердета, до момента в който спомагателните екстри включват функционалността Driving Assistant, която включва прекъсване в града, предизвестие за овакантяване на лентата и предизвестие за преден конфликт. Тя употребява датчици за автоматизирано задействане на спирачките, в случай че лидерът не успее да реагира на вероятен конфликт.

Mercedes-Benz EQE

Подобно на C-класата, EQE разполага със общоприетоо различаване на пътните знаци, скенер за пръстови отпечатъци, с цел да се резервира персоналната документи, и система за незабавно повикване. 

Тези, които изберат моделите AMG Line Premium, ще получат пакета Driving Assistance Package, който включва наблюдаване на мъртвата зона, помощник за поддържане на лентата и автоматизирано прекъсване до 80 км/ч, в случай че засече заплаха, която не сте забелязали. 

Пакетът Plus предлага ръководство при отбягване на трудности и полуавтономна функционалност за шофиране, която автоматизирано забавя автомобила за завои. EQE е оценен с пет звезди от NCAP и дава 95% резултат за сигурност на възрастни пасажери и 91% за сигурност на деца.

Genesis GV60

Genesis е първокласното поделение на Hyundai, а първият напълно електромобил – GV60 – предлага общоприетоо осем въздушни възглавници, помощник за поддържане на лентата на придвижване, помощник за отбягване на конфликти в мъртвата зона, помощник за напречно придвижване откъм гърба и значима система за автоматизирано спешно прекъсване. 

Купувачите имат и опцията да заменят стандартните огледала за назад виждане със системи от камери, които са свързани с OLED монитори във вратите. GV60 получи петзвездна оценка от NCAP, като резултатът за сигурността на възрастните пасажери е 89%, а за децата – 87%.

Kia Niro

Както и останалите коли КИА в нашия лист, Niro се възползва от всички нормални функционалности за сигурност, като помощник за поддържане на лентата, който предизвестява лидера, когато той се отклони в друга лента, помощник за следене на лентата, който употребява камери, с цел да следи автомобила начело и надлежно да стопира или форсира, предизвестие за конфликт при напречен трафик откъм гърба за подкрепяне на придвижването на заден ход и предизвестие за конфликт в мъртвата зона. 

Niro получи 91% оценка за заемане на местата от възрастни, 84% оценка за сигурност на децата и петзвездна оценка от NCAP.

Polestar 2

Polestar 2 употребява три радара, пет камери и дванадесет датчика, с цел да следи заобикалящата го среда. След това бордовият компютър обработва събраната информация и открива всички рискове, с цел да помогне за попречване на конфликти. 

Под предната пластмасова решетка се намира технологията SmartZone на Polestar, която употребява радар с нагряване, с цел да открива други участници в придвижването и евентуално проблематични обстановки.

Системата за понижаване на риска от излизане от пътя оказва помощ за връщането на автомобила в неговата лента, в случай че се отклони от пътя със скорост сред 40 и 87 км/ч. NCAP присъди на Polestar 2 оценка от пет звезди, 93% за сигурност на възрастни пасажери и 89% за сигурност на деца.

Skoda Enyaq iV

Изцяло електрическият Enyaq на Skoda употребява същата платформа MEB като Volkswagen ID.3 и ID.4. Безопасността му е обезпечена, откакто той получи оценка за заемане на място от 94% за възрастен и 89% за дете, като в това време му бе присъдена оценка от пет звезди. 

Автомобилите са общоприетоо оборудвани с предни, странични и въздушни възглавници, като в това време се оферират помощник за поддържане на лентата на придвижване, самостоятелно спешно прекъсване и точки за монтиране на детски седалки ISOFIX за предните и задните пътнически седалки, без междинната.

Nissan Qashqai

Технологиите ProPILOT Assist и Navi-Link оказват помощ на новия Qashqui да остане в своята лента за придвижване и на безвредно разстояние от автомобила начело. Тя употребява картите на TomTom, с цел да предотвратява завои и кръстовища, до момента в който head-up екранът дава информация за картата и настоящата скорост. 

Автомобилите са оборудвани и с интелигентно спешно прекъсване, което задейства спирачката при ниска скорост, в случай че бъде видян пешеходец или велосипедист, както и със задна автоматизирана спирачка и централна въздушна възглавница, която може да се задейства сред лидера и пасажера. 

Автомобилът е отличен с пет звезди от NCAP, а степента на сигурност е 91% и за възрастен, и  за дете.

BMW Серия 3

BMW оборудва всяка Серия 3 с електронен надзор на стабилността, автоматизирано спешно прекъсване и общо осем въздушни възглавници, които включват двустепенни предни въздушни възглавници, предни въздушни възглавници за коленете и предни/задни въздушни възглавници за главата. 

Автомобилите разполагат също по този начин с камера за назад виждане, система за разкриване на произшествия и система за предизвестие за преден конфликт, до момента в който интензивният круиз надзор и асистентът за поддържане на лентата на придвижване се доплащат. 

Автомобилите от 2019 година имат петзвезден рейтинг от NCAP и са похвалени за резултатите си от 97% за възрастни и 87% за деца.

Tesla Model Y

Model Y получи премията „ Най-добър в класа “ в категорията „ Малък офроуд “ на NCAP след отличното си показване във връзка с сигурността на възрастни пасажери (97%) и сигурността на деца (87%).

В общоприетото съоръжение е включен полуавтономният автопилот, който употребява задни, странични и предни камери, с цел да открива други коли и да планува евентуални конфликти. NCAP също му присъди пет звезди за сигурност.

Subaru Forester

С резултат от 97% при заемане на място от възрастни и 91% при заемане на място от деца не е изненадващо, че NCAP даде на Forester пет звезди. Защитата при преден конфликт включва набор от въздушни възглавници, в това число въздушна възглавница за коленете на лидера и странични въздушни възглавници. 

На предната пътническа седалка няма точка за слагане на ISOFIX, само че има такава на задните седалки. Автомобилите се оферират общоприетоо с самостоятелно спешно прекъсване за пешеходци, велосипедисти и коли, дружно със система за подкрепяне на скоростта и система за предизвестие за съблюдаване на лентата на придвижване.

Audi A1

Може да наподобява, че А1 предлага единствено общоприети технологии за сигурност, само че в действителност е цялостен с съоръжение като система за спешно прекъсване и помощник за поддържане на лентата. 

Автомобилите обаче не се оферират с наблюдаване на мъртвата зона или различаване на пътните знаци. Той споделя една и съща платформа с Volkswagen Polo и е оценен с 95% при теста за сигурност на възрастни и 85% при теста за сигурност на деца, като общата оценка на NCAP е пет звезди.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР