Европейската организация на земеделските производители КОПА – КОДЖЕКА (COPA -

...
Европейската организация на земеделските производители КОПА – КОДЖЕКА (COPA -
Коментари Харесай

Фермерски организации от Европа настояват ЕС да се фокусира към селските райони

Европейската организация на земеделските производители КОПА – КОДЖЕКА (COPA - COGECA) и членуващият в нея Български фермерски съюз, изпратиха отворено писмо до Урсула фон дер Лайен, Председател на Европейската комисия, в което упорстват, че с цел да може Европейски Съюз да се оправи дейно с фермерските митинги, би трябвало да сложи селското стопанство назад в основата на своята тактика.

КОПА – КОДЖЕКА е най-влиятелната европейска организация на фермерите и техните кооперативи в Европейски Съюз. Тя съставлява ползите на своите членове в Брюксел, с най-висока представителност в селскостопанския бранш в Европа. В нея влизат над 28 млн. фермери и техните фамилии, както и към 38 000 кооперации, в това число и от България.

" Селското и горско стопанство обичайно са били крайъгълен камък за Европа, заради тяхното стратегическо значение. Нашите браншове създават необятна гама от артикули от значително значение и са основни играчи в обезпечаването на продоволствена сигурност за 450 милиона консуматори в Европейски Съюз. Фермерите са първите, които усещат следствията от рисковите метеорологични феномени, като в същото време способстват за зелен преход посредством понижаване на излъчванията и запазване на въглерод. Освен това ние интензивно се ангажираме с стабилно отношение към климата и начинания за селско и горско стопанство в нашите райони ", написа в писмото.

През последните години гласът на европейските фермери и аграрни кооперации набъбна, само че нашите опасения значително останаха незабелязани. Вместо това, доста лица, вземащи решения, наподобява възприемат нашия бранш само като проблем, пренебрегвайки стотиците хиляди добродетелни начинания за резистентност. Тази парадигма би трябвало да се промени в този момент! Ние губим скъпо време! Европейските фермери и земеделските кооперации са част от решението, разясняват още от КОПА – КОДЖЕКА.

Изправени сме пред редица публични, климатични и стопански провокации, които заплашват поминъка и конкурентоспособността на голям брой фермери. Ефектът от рисковите климатични и геополитически събития има незабавни последствия върху нашите общности и бранш. Тези провокации са изострени от спомагателни ограничавания и разпореждания от Европейския съюз, допълват от организацията.

Увеличаващият се брой аграрни митинги през последните седмици и месеци акцентира неотложната нужда Европейският съюз да реалокира фокуса назад към селските региони, селското и горско стопанство в границите на своите политики. Нашите членове поддържат мирните демонстрации. Ние няма да насърчаваме никакви дейности, които опонират на законите, открити от демократичното общество. Въпреки това нашите фермери, притежатели на гори и аграрни кооперации, имат потребност от непоклатимост и предвидимост, с цел да можете да гледат в бъдещето с убеденост.

КОПА – КОДЖЕКА и членовете на организацията сигнализират, че в незабавен порядък би трябвало да се отговори на опасенията, повдигнати от хилядите протестиращи фермери и да се

предложи дълготрайна вероятност за бранша, която да включва: използване на незабавни ограничения за опростяване на работата и живота на фермерите и въвеждане на стимулиращи мерки; обезпечаване на взаимност в стандартите за земеделско произвеждане и равни условия на конкуренция; гарантиране, че европейските ферми получават заслужено заплащане, както и незабавно и дейно използване на Директивата за нелоялните търговски практики във всяка страна членка.

От организацията упорстват още, че през идващите седмици и месеци ще бъде належащо да се оцени въздействието на Зелената договорка върху селскостопанския бранш, както и че би трябвало да се обърне особено внимание на следните точки:

1. Следващият бюджет на Европейски Съюз би трябвало да отразява многото провокации, пред които са изправени земеделските производители.

2. Дневният ред на комерсиалната политика би трябвало да бъде в сходство с упоритостта, сложена в границите на вътрешен пазар, като в същото време се подсигуряват постоянни ограничения за взаимност и внимание към сензитивните производства в Европейски Съюз.

3. Всички нови оферти, свързани със селското стопанство, би трябвало да бъдат подкрепени от изследване за изпълнимост, разисквани със заинтригуваните страни.

4. Необходимо е да има Комисар по земеделието и селските региони с основна роля на заместник-председател на Европейската комисия.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР