Европейската олимпиада по математика за момичета (EGMO) избра тази година

...
Европейската олимпиада по математика за момичета (EGMO) избра тази година
Коментари Харесай

Българки спечелиха 4 медала на виртуална европейска олимпиада

Европейската олимпиада по математика за девойки (EGMO) избра тази година въпреки всичко да организира 9-ото си издание, само че отдалечено. Домакин на надпреварата трябваше да бъде Холандия (Egmond aan Zee). Участваха 204 математички от 53 страни.
Състезанието беше намерено виртуално на 15 април, а резултатите и закриването се организираха на 21 април, вторник. Нашите девойки се показаха почтено, като са спечелили два сребърни и два бронзови медала.
България взе участие постоянно в влиятелния формат от 2012 година насам, като към днешна дата страната ни е спечелила общо 32 медала: 4 златни, 19 себърни, 9 бронзови, както и 3 почетни грамоти.
Тазгодишните ни представителки на EGMO са:
• Десислава Николова, 10 клас, СМГ - бронзов орден
• Калина Николова, 10 клас, СМГ - сребърен орден
• Маргарита Стефанова, 11 клас, СМГ - сребърен орден
• Михаела Гледачева, 11 клас, ПЧМГ - бронзов орден

Техни ръководители и наблюдаващи са Виолета Найденова, Велина Иванова и проф. Петър Бойваленков (ИМИ-БАН). Михаела и Маргарита бяха участнички и в миналогодишния тим, когато завоюваха надлежно сребърен и златен медали в Киев.
Задачите на български език можете да разгледате тук: ДЕН 1, ДЕН 2.
Състезателните дни по стратегия бяха 16, 17 и 18 април, а уредниците бяха подготвили серия онлайн интензивности, с цел да предадат на девойките най-малко малко от прекарването " олимпиада ". Сред онлайн заниманията имаше пъзели, оригами, маникюр и разнообразни диалози.
" Искаме да дадем на тези девойки, които са вкъщи и са се подготвяли за EGMO към този момент месеци наред, късмет да се състезават. Това ще им даде нещо, което да чакат с неспокойствие. Виртуалното съревнование ще направи времето вкъщи занимателно, като човек споделя и с други това прекарване ", обясниха уредниците.
По график EGMO 2021 би трябвало да се организира в Грузия, а EGMO 2022 - в Унгария.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР