Европейската общност иска неограничено изключение от предлаганите тарифни мерки по

...
Европейската общност иска неограничено изключение от предлаганите тарифни мерки по
Коментари Харесай

Юнкер: ЕК ще защити европейските фирми от американски санкции

Европейската общественост желае безкрайно изключение от предлаганите тарифни ограничения във връзка с търговията сред Европейски Съюз и Съединени американски щати. Това разгласи ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на заключителната конференция в НДК след края на срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Обявените американски наказания няма да останат без резултат, акцентира той и заявява. " Ние в Европейска комисия имаме задача да пазиме нашите предприятия и изключително дребните и междинни компании! " На брифинга, в който взе участие и ръководителят на Съвета на Европейски Съюз Доналд Туск, стана ясно, че европейските водачи са одобрили на неофициалната вечеря в София нощес особено решение за защита на бизнеса - европейските компании да се употребяват със специфична отбрана от Европейски Съюз и с поддръжката на Европейската капиталова банка, в случай че поради бизнеса си в Иран са застрашени от американски наказания.

Докато иранците почитат своите задължения, Европейски Съюз също ще се придържа към този контракт, чийто проектант беше и Общността, добави Юнкер. Туск удостовери с думите: " Европейски Съюз ще съблюдава нуклеарното съглашение с Иран до момента в който и Иран го съблюдава. " След едностранното излизане на Съединени американски щати от съглашението, Щатите постановиха и наказания на Техеран от които може да пострадат и европейски компании,  правещи бизнес с Иран, за което особено предизвести президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

„ Европейска комисия ще отбрани европейските компании от американски наказания. Ако се наложи, ще се върнем даже към блокиращия правилник от 1996 година ", предизвести Юнкер. Този регламент  планува, че американските наказания, наложени по това време против Куба, няма екстериториална мощ и не могат да засягат компании, които не са американски. 

Взето е и решение да се разреши на Европейската капиталова банка да посредничи за вложенията на европейските предприятия в Иран. Комисията ще продължи съдействието си с Иран и комисарят по енергетика в близко бъдеще ще бъде в тази страна, заяви още Юнкер.

Европейските водачи са дали мандат на комисията и да договаря твърдо със Съединени американски щати за комерсиалните съглашения. Преговори ще има единствено, в случай че получим безкрайно изключение на митата за стомана и алуминий “, изясни Юнкер и акцентира " Няма да се водят договаряния с провесен над главите ни дамоклев меч! ". Ако Европа получи безкрайно изключение от предлаганите ограничения за облагане с мита, ние сме подготвени да стартираме договаряния с трансатлантическите ни сътрудници, съобщи още Юнкер. Той заяви също и че има подготвеност, при предпочитание от страна на Съединени американски щати, да се разисква промяна на Световната комерсиална организация. " При изискване, че тези изключения са непрекъснати, сме подготвени да обсъдим това по какъв метод най-добре да подобрим достъпа до пазарите за индустриалните артикули, изключително колите, в това число и либерализацията на държавните поръчки, посочи още Юнкер.

Туск пък окачестви водената от Съединени американски щати политика като проблем. „ Не е проблем, когато имаш непредсказуем зложелател, а когато най-хубавият ти другар е непредсказуем. Ние нямаме прекомерни упования към Иран, само че имаме най-високите към Вашингтон “, съобщи той.

Позициите на Юнкер и Туск бяха доказани и от френския президент Еманюел Макрон. " Европейският съюз е склонен да води договаряния със Съединени американски щати по търговски въпроси единствено при изискване, че от тяхна страна няма да бъдат въведени нови мита върху металите. ", уточни той.

" На срещата на върха бе разискван въпросът с търговията и бе изказано твърдото мнение, че със Съединени американски щати не могат да се водят никакви задълбочени договаряния в тази сфера, в случай че те авансово не разгласят трайно освобождение (на страните от ЕС) от митата (върху износа на метали) ", означи той, представен от Българска телеграфна агенция.

Ако Съединени американски щати решат да съблюдават разпоредбите на многостранната търговия и да работят с европейците като със свои съдружници, то тогава ще можем да обсъждаме разнообразни тематики, добави френският президент.

" Позициите, създадени на срещата (б.р. срещата на върха в София), както за Иран, по този начин и за търговията, са ясни и мощни ", акцентира той. Последиците от излизането на Съединени американски щати от съглашението за иранската нуклеарна стратегия в краткосрочна вероятност могат да се окажат потребни за фирмите от Русия и Китай e коментирал френският президент с категорично наново конкретизиране, че става дума за краткосрочна вероятност.

" Приоритетите ни са свързани преди всичко не с търговията, а с геополитиката. С това да се избегне ескалацията в района и да се спомага за стабилността и по-голямата неприкритост на Иран ", означи Макрон.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР