Европейската нощ на учените предизвиква голям интерес всяка година(графика: Европейска

...
Европейската нощ на учените предизвиква голям интерес всяка година(графика: Европейска
Коментари Харесай

Предстои юбилейна Европейска нощ на учените


Европейската нощ на учените провокира огромен интерес всяка година
(графика: Европейска нощ на учените) Domain)

Тази година Европейската нощ на учените празнува своята 15-та годишнина. За юбилея са планувани стотици събития, по едно и също време в цяла Европа, с финансовата поддръжка на Европейски Съюз по действия „ Мария Склодовска-Кюри ” – част от стратегия Хоризонт.

За следващ път събитието дава опция на откривателите да покажат необятното приложение на науката и нейното влияние върху всекидневието на хората. провокира голям интерес всяка година. През 2019 година бяха изпълнени общо 55 плана, в 433 града от 27 страни в цяла Европа и отвън нея. Посетителите наброяват над 1,6 милиона, а 36 000 учени са взели интензивно присъединяване в плановете.

Тази година ще се организира под формата на план FRESHER (ФРЕШЪР), което идва от посланието Find Research Everywhere, SHare and ExpERience или на български – Намери Учените Навсякъде към теб, Сподели и Експериментирай.

Координатор на събитието е Центърът за проучвания и разбори и сплотява 20 колегата – университетски, проучвателен, индустриални и просветителни организации и над 40 асоциирани колегата, представители от целия набор на националната. Това е и най-голямата мрежа за съдействие в България за осъществяване на Европейска нощ на учените с огромна онлайн стратегия.
още по тематиката
За първи път събитието ще се състои в три поредни дни и ще се излъчва онлайн, като началото ще бъде сложено на 27-и ноември, петък от 18:00 ч. Зрителите ще могат да следят динамична и забавна стратегия с над 20 включвания онлайн и гостувания в студиото от всички сътрудници. За 28-и и 29-и ноември се планува лъчение на 18 часа от цялата страна. Клиповете ще бъдат качени на уеб страницата на плана, с цел да бъдат налични и след финала.

Централна тематика за 15-ата годишнина ще бъде „ Международната година на растителното здраве ”, оповестена от Организация на обединените нации, като на нея са отдадени събития от всички научни области. Ще се дадат отговори на въпроси като „ Как да получим гориво от? ”, „ Как от клетката ще порасне растение? ”, „ Хартията – от засаждането на дърво до изложбената зала ”, „ Демонстрации на мобилни роботи ”, „ Интернет на нещата в умните градове ” и други

И тази година Европейска нощ на учените ще показва това, което откривателите в действителност вършат за обществото по интерактивни и ангажиращи способи, насърчавайки избора на измежду младежите и техните родители. Събитието дава опция на всеки, който демонстрира интерес, да се трансформира в академик за една вечер и да открие с какво се занимават откривателите, и по какъв начин това въздейства на останалия свят.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР