Европейската народна партия (ЕНП), социалистите и демократите, Зелените и АЛДЕизразиха готовност за преговори за широка управляваща

...
Европейската народна партия (ЕНП), социалистите и демократите, Зелените и АЛДЕизразиха готовност за преговори за широка управляваща
Коментари Харесай

В ЕП се очертава широка коалиция

Европейската национална партия  (ЕНП) социалистите  и  демократите Зелените и АЛДЕ показаха подготвеност за п реговори  за необятна ръководеща коалиция в идващия Европейски парламент.
Според първите  предварителни данни  от изборите за евродепутати, тези четири групи биха могли да съставят  ръководещо болшинство . ЕНП остава първа мощ в новия Екологичен потенциал, само че както и социалистите, губи евродепутатски места. На този декор Зелените и либералите бележат растеж.

Естер де Лане (ЕНП) съобщи пред публицисти, че групата ще работи за болшинство на силите в центъра. ЕНП се афишира за непоклатимост и европейски решения, добави тя. Де Лане не уточни изрично, че  ЕНП ще държи водещият й претендент Манфред Вебер  да бъде избан за идващ ръководител на Европейската комисия.

Удо Булман (социалисти и демократи) разяснява, че наподобява ясно желанието на европейците Европейски Съюз да направи нещо уверено против измененията в природата и за повишение на обществената правдивост. По неговите думи енергийният преход не може да се реализира, без да се взимат ограничения против бедността и неравенството. Той приказва за ново европейско реформаторско болшинство. ЕНП не може да желае да дефинира кой да бъде идващият ръководител на Европейска комисия, имаме потребност от нова коалиция, добави Булман.Ги Верхофстат (АЛДЕ) заяви, че ще основе нова група в Екологичен потенциал със стотина евродепутати (включително представителите на партията на френския президент Еманюел Макрон - бел. кор.). За първи път от 40 години насам двете типичен партии - социалистите и ЕНП, няма да имат болшинство, означи Верхофстат. Той добави, че стабилно проевропейско болшинство в  ЕП е невероятно без новите центристки групи , измежду които досегашната АЛДЕ. Верхофстат уточни като вероятни пресечни точки на обединението битката с промените в природата, честните налози, постигането на общоевропейско решение за миграцията. По неговите думи е нужен ръководител на Европейска комисия с необятна политическа поддръжка.

Ска Келер (Зелени)  изрази удовлетворение от полученото доверие на гласоподавателите. Тя уточни, че нейната партия получава огромна отговорност да провокира дейности в същинска отбрана на околната среда. Зелената вълна залива Европа и това е прелестен резултат. Ще подкрепим оня претендент за ръководител на Европейска комисия, който споделя нашите цели, разясни тя.
Габриеле Цимер (Европейска обединена левица) дефинира високата изборна интензивност през днешния ден като доказателство, че е разбрана значимостта на тези избори. Видимо е, че младите европейци насочиха изборите към отбрана на природата, би трябвало да вземем ограничения. Младите демонстрират, че с управлявалите до момента обединения е свършено. Необходима е необятна коалиция против крайните националисти и десни сили, добави тя.

Ханс Хенкел (ЕКР)  изрази задоволство, че крайната десница не се е показала толкоз добре, колкото са били предварителните упования. Не поддържаме идващият ръководител на Европейска комисия да бъде избран всред водещите претенденти. Вебер има пагубен резултат в Германия, нямаме съображение да избираме водещ претендент. Европейският съвет би трябвало да откри претендент с огромен опит в ръководството, съобщи Хенкел.

Той заяви, че ЕКР няма да се опитат да вършат групата си по-голяма с приемането на десни екстремисти. Фидес не е партия с крайни възгледи и е вероятен претендент за нашата група, това зависи от решението на ЕКР и на унгарския министър председател Виктор Орбан, добави Хенкел във връзка предстоящата разлъка сред ЕНП и партията на Орбан. 

Източник: БТА
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР