Европейската космическа агенция вероятно ще одобри тази седмица тригодишно проучване,

...
Европейската космическа агенция вероятно ще одобри тази седмица тригодишно проучване,
Коментари Харесай

Плановете за добив на електроенергия в космоса напредват

Европейската галактическа организация евентуално ще утвърди тази седмица тригодишно изследване, с цел да види дали съществуването на големи слънчеви ферми в космоса може да работи и да бъде рентабилно. Крайната цел е да има великански спътници в орбита, всеки от които може да генерира същото количество електричество като електроцентрала.

Министрите на научните проучвания разгледаха концепцията на среща в Париж във вторник. Така наречената самодейност Solaris ще бъде първата, която ще сложи основата за удобен проект за създаване на основана в космоса система за генериране на възобновима сила. Програмата е едно от редицата оферти, които се преглеждат от министрите на тригодишния съвет на ESA, който ще реши бюджета за идната фаза на проектите на галактическата организация за проучване на космоса, мониторинг на околната среда и връзки.

Йозеф Ашбахер, който е общоприет шеф на ESA, сподели пред BBC News, че има вяра, че слънчевата сила от космоса може да бъде от „ голяма “ помощ за справяне с бъдещия дефицит на сила. „ Трябва да се превърнем във въглеродно неутрални стопански системи и затова да променим метода, по който произвеждаме сила и изключително да понижим частта от изкопаеми горива в нашето произвеждане на сила “, сподели той. „ Ако можем да го създадем от космоса, а аз споделям, в случай че можем, тъй като към момента не сме там, това би било безусловно фантастично, тъй като ще реши доста проблеми. “

Слънчевата сила може да се събира доста по-ефективно в космоса, тъй като там няма нито нощ, нито облаци. Идеята съществува от повече от 50 години, само че беше прекомерно сложна и прекомерно скъпа за осъществяване, може би до в този момент. Промяната в играта беше внезапно спадащата цена на изстрелванията, с помощта на ракетите за многократна приложимост и други нововъведения, създадени от частния бранш. Но също по този начин има прогрес в роботизираното строителство в космоса и развиването на технологията за безжично лъчение на електричество от космоса към Земята.

ESA търси средства от своите страни членки за изследователска стратегия, която назовава Solaris, с цел да види дали тези разработки значат, че в този момент е допустимо да се създаде основана на разстояние слънчева сила задоволително надеждно и на ниска цена, с цел да стане стопански жизнеспособна. „ Идеята за галактическа слънчева сила към този момент не е научна фантастика “, съгласно доктор Санджай Виендран от ESA, който е академик, управляващ самодейността Solaris, „ Потенциалът е налице и в този момент би трябвало в действителност да разберем софтуерния път, преди да можем да вземем решение да продължим с опитите да изградим нещо в космоса. “

Ключовият фокус на програмата Solaris е да се откри дали е допустимо да се трансферира слънчевата сила, събрана в космоса, към електрическите мрежи на Земята. Това, несъмнено, не може да се направи с извънредно дълъг кабел, тъй че би трябвало да се изпрати безжично, като се употребяват микровълнови лъчи. Екипът на Solaris към този момент сподели, че по принцип е допустимо безвредно и дейно безжично предаване на електрическа енергия. Инженерите изпратиха 2 KW мощ, събрана от слънчеви кафези, безжично до колектори на повече от 30 метра по време на проява в аерокосмическата компания Airbus в Мюнхен през септември.

Ще бъде огромна крачка напред за изпращане на гигават мощ на хиляди благи, само че съгласно Жан Доминик Кост, който е старши управител за подразделението Синьо небе на Airbus, това може да бъде реализирано в поредност от дребни стъпки. „ Нашият екип от учени не откри никакви механически предпоставки, които да ни попречат да разполагаме с галактическа слънчева сила “, сподели той.

Рей Симпкин, който е основен академик на Emrod, компанията, създала системата за безжично лъчение, споделя, че технологията е безвредна. „ Мощността се популяризира върху толкоз огромна повърхност, че даже при оптималния си интензитет в центъра на лъча няма да бъде рисково за животните или хората. “

Съединени американски щати, Китай и Япония също са напреднали в конкуренцията за създаване на галактическа слънчева сила и се чака скоро да разгласят личните си проекти. Отделно от предлагането на ESA, във Англия е основана компания Space Solar. Тя има за цел да показва мощ на лъчение от космоса в границите на шест години и да го направи комерсиално в границите на девет години.

Независимо от проекта на ESA, компанията стигна до заключението, че може да е допустимо да има спътник, кадърен да създава същото количество електрическа енергия като електроцентрала, към 2 GW, до 2040 година, което е в сходство със личните оценки на ESA. Но, съгласно доктор Виендран, с увеличено финансиране и по-голяма политическа поддръжка това може да стане в границите на десетилетие.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР