Европейската космическа агенция съобщи, че голям астероид може да удари

Европейската космическа агенция съобщи, че голям астероид може да удари ...

Астероид колкото осеметажна сграда може да удари Земята след около половин век.

Европейската космическа агенция съобщи, че голям астероид може да удари Земята след 65 години, предаде БГНЕС.
Очаква се астероидът да премине изключително близо до Земята през 2084 година, но има вероятност гравитационната намеса от други планети да го изпрати директно в нашата атмосфера.
Европейската космическа агенция (ESA) добави новия астероид към така наречения списък на рисковите небесни тела, заявявайки, че той може да удари Земята в следващите 65 години, съобщи The Daily Mail. Списъкът с рискови небесни тела включва всеки космически обект, който има по-голяма от нула вероятност да удари Земята, а въпросният астероид - 2019 SU3 - е четвъртият по големина обект в списъка с приблизително 46 фута в диаметър (приблизително 23 метра) - по-малък от метеорита, който удари руския Челябинск през 2013 година.
Според ESA астероидът има шанс 1 на 152 да се сблъска с нашата планета, което астрономите прогнозират, че може да се случи по време на или около септември 2084 година. Експертите обаче казват, че размерът му не е достатъчно голям, за да създаде голяма катастрофа, така че вероятно няма нужда да подготвяме ядрените си оръжия.
ESA прогнозира, че астероидът ще премине покрай нашата планета на разстояние от около 73,435 мили, в близост до орбитата на Луната (239 000 мили). Следователно, дори и най-малкото гравитационно влияние от други планети може да го изпрати право в земната атмосфера.

Източник: actualno.com