Европейската космическа агенция обяви в понеделник, че ще проведе състезание

...
Европейската космическа агенция обяви в понеделник, че ще проведе състезание
Коментари Харесай

Европейската космическа агенция ще позволи на частни фирми да се състезават за шанс да доставят товари до МКС

Европейската галактическа организация разгласи в понеделник, че ще организира съревнование сред компании за създаване на транспортен съд за доставка на товари до Международната галактическа станция, като евентуална първа стъпка към самостоятелни задачи с астронавти.

22-те държави-членки на ESA, чиито галактически министри се срещнаха на двудневна среща на високо ниво в испанския град Севиля, също се съгласиха да обезпечат финансова поддръжка за дълго отлаганата европейска ракета Ariane 6.

Срещата идва на сложен миг за европейските галактически старания, защото закъсненията на Ariane 6 оставиха континента без метод да изстреля независимо своите задачи в космоса.

Европа също е изправена пред възходяща конкуренция освен от Съединените щати, само че и от по-новите играчи Китай и Индия, като както и частни компании като SpaceX на милиардера Илон Мъск.

Ръководителят на ESA Йозеф Ашбахер сподели на срещата, че „ нова стопанска система се развива в ниска околоземна орбита, която ще трансформира проучването на космоса “, добавяйки, че „ частните компании революционизират пейзажа от ракети-носители за проучване ".

Ашбахер предложи " конкуренция сред новаторски европейски компании " за създаване на транспортен съд, който да транспортира товари до МКС до 2028 година -- след което да го върне назад на Земята.

Проектът ще изисква " превоз, докинг и дарба за наново влизане, нещо, което Европа не има през днешния ден “, добави той.

„ Сервизното транспортно средство може по-късно да се развие до транспортно средство за екипаж и да обслужва други дестинации отвън ниската околоземна орбита “, сподели той.

Ашбахер също по този начин прикани върху Европа да вземе решение за мащаба на своите упоритости в космоса. През април специалисти в отчет, поръчан от ESA, приканиха Европа да откри „ дълготрайно наличие “ на повърхността на Луната.

„ Първа стъпка “

Източник, непосредствен до договарянията, сподели пред AFP че " в случай че желаеме да правим пилотирани полети, (конкуренцията за товарни кораби) е първата стъпка. "

" Трябва да можете да изпратите товарен транспортен съд до станция и да се върнете назад. Това е първата тухла, “, добави източникът.

Ашбахер сподели, че са обезпечени 75 милиона евро (80 милиона долара) за финансиране на първата фаза на плана, за който фирмите също ще допринесат.

The Exploration Company, френско-германско начало- към този момент създава транспортно средство за доставка на товари до евентуални бъдещи частни галактически станции, приветства новината.

„ Това е нова упоритост за Европа “, сподели изпълнителният шеф на компанията Хелене Хюби пред AFP.

Хуби сподели, че ESA е „ рационална “ методът следваше пътната карта на SpaceX и галактическите стратегии на Съединени американски щати, Русия и Китай.

„ Започва се с товарния транспортен съд и по-късно се изпращат хора “, сподели тя.

Конкуренцията демонстрира нов метод на ESA, основан на модел на американската галактическа организация НАСА, което значи, че за бъдещи задачи тя може да купи транспорт на ракети на частни компании, вместо да създава свои лични сходни стратегии.

Тази концепция наподобява се сблъсква с дългогодишния принцип на ESA за географско връщане, който твърди, че вложенията на всяка страна би трябвало да доведат до почти идентична промишлена изгода за нейните компании.

Ашбахер предложи този принцип да бъде подложен под въпрос.

„ Криза на пусковите устройства “

Срещата на върха също имаше за цел за справяне с „ рецесията с ракетите-носители “ в Европа, която Ашбахер сподели, че е „ най-сериозната “ в историята на галактическите старания на континента.

Вече отсрочена с четири години, европейската ракета Ariane 6 от последващо потомство в този момент не е планувана да направи своя първи полет до идната година.

Европа загуби достъп до съветските ракети Союз, откакто Москва нахлу в Украйна предходната година, а по-малката ѝ ракета-носител Vega C към момента е приземена след неуспеха на първия си търговски полет през декември.

ЕКА разгласи на среща на върха, че програмата Ariane 6 ще получи 340 милиона евро (365 милиона долара) след договаряния сред Франция, Германия и Италия, трите най-големи сътрудници на организацията.

Ракетата Vega C може да бъде субсидирана в размер на 21 милиона евро годишно от неговият 26-ти до 42-ри полет, добави той.

ESA също по този начин разгласи, че ще „ впрегне пространството за по-зелено бъдеще “.

Миналата седмица ESA и Европейският съюз се споразумяха да обединят напъните си, с цел да ускорят потреблението на наблюдението на Земята задачи за събиране на данни за изменението на климата.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР