Европейската комисията одобри инвестирането на над 110 милиона евро от

...
Европейската комисията одобри инвестирането на над 110 милиона евро от
Коментари Харесай

ЕК одобри 110 млн. евро за модернизация на жп линията Волуяк - Драгоман

Европейската комисията утвърди вложението на над 110 милиона евро от Кохезионния фонд за първата фаза на план за модернизиране на железопътен кулоар в Западна България, част от по-голяма мрежа сред София и сръбската граница.

Модернизацията визира сектора сред Волуяк и Драгоман с дължина 33,34 км. Участъкът от жп линията свързва Западна България със Сърбия и е част от транспортния кулоар, свързващ Турция със Западна и Централна Европа.

„ Тази нова инвестиция носи добавената стойност на политиката на доближаване на локално равнище: в услуга на жителите в България, осигурявайки съгласуваност на граничните райони и устойчиви транспортни инфраструктури като част от по-голямата европейска мрежа. Такива вложения са значими за икономическата интензивност в района и предизвикват общественото и териториалното доближаване. Проектът има изгоди за околната среда, като предизвиква пренасочването на товарните потоци от автомобилния към железопътния превоз и ще докара до по-малко звук и замърсяване на въздуха, като по този метод ще усъвършенства качеството на живот на жителите. “ - сподели Елиза Ферейра, комисар по въпросите на доближаването и промените.

В първата фаза на плана ще бъде осъвременен съществуващият индивидуален коловоз и ще бъде положен втори електрифициран коловоз. Ще бъде надградена и системата за контролен надзор и събиране на данни, която обезпечава мониторинг и надзор на железопътния трафик по линията.

Модернизацията ще способства за оперативната съгласуемост, изключително по трансграничните сектори, което е от изгода както за жителите, по този начин и за бизнеса в района.

Този план е в сходство с Европейския зелен пакт за поощряване на устойчивия превоз и унищожаване на тесните места в основни мрежови инфраструктури.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР