Европейската комисия заяви днес, че процедурата за отстраняване от длъжност

...
Европейската комисия заяви днес, че процедурата за отстраняване от длъжност
Коментари Харесай

Еврокомисията обезпокоена от поисканата оставка на главния прокурор в Румъния

Европейската комисия съобщи през днешния ден, че процедурата за премахване от служба на основния прокурор на Румъния Аугустин Лазар, препоръчана от министъра на правораздаването Тудорел Тоадер, " провокира безпокойствие " и че европейските публични представители ще изразят гледната си точка в идващия отчет по Механизма за съдействие и инспекция, който ще бъде оповестен на 13 ноември, съобщи Медиафакс, представена от Българска телеграфна агенция.

" Европейската комисия, дружно с други интернационалните сътрудници и страните членки, са подчертавали неведнъж, че независимостта на правосъдната система в Румъния и способността й да се бори дейно с корупцията имат значимо значение.

След процедурата против ръководителката на Националната дирекция за битка с корупцията преди няколко месеца процедурата против основния прокурор провокира безпокойствие. Стриктните и самостоятелни процедури за премахване и назначение на високопоставените прокурори постоянно са били основен детайл в нашите рекомендации. Комисията ще проучва общата обстановка в Румъния в идващия отчет по Механизма за съдействие и инспекция на 13 ноември ", съобщи представител на Европейската комисия.

Реакцията на формалните представители на Европейска комисия идва, откакто министърът на правораздаването Тудорел Тоадер разгласи нощес, че стартира процедура за премахване от служба на основния прокурор Аугустин Лазар.

" Започвам процедура за премахване от служба на основния прокурор на Румъния Аугустин Лазар. Искането ще бъде предадено на прокурорите от Висшия съвет на магистратурата за разбор и правене на консултативно мнение, както и на президента на Румъния, с цел да реши според законовите си пълномощия ", съобщи Тоадер.

В отчета си за оценка на активността на Аугустин Лазар правосъдният министър съобщи, че основният прокурор е превишил пълномощията си. Той също по този начин оспори законността на назначението му и го упрекна в подписването на противозаконни протоколи за съдействие с Румънската разследваща работа, създавайки условия за " редом правораздаване ".

Висшият съвет на магистратурата ще разиска настояването на 13 ноември, когато в съвещанието му ще вземат участие министърът на правораздаването и основният прокурор, а мнението се чака да бъде оповестено на 21 ноември.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР