Европейската комисия защити решението си да отпусне средства за обезщетение

...
Европейската комисия защити решението си да отпусне средства за обезщетение
Коментари Харесай

ЕК е готова да продължи помощта за земеделци, засегнати от украинския внос

Европейската комисия отбрани решението си да отпусне средства за обезщетение на земеделците в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, наранени от вноса на артикули от Украйна.

Има задоволително данни, че пазарът в тези страни търпи разтърсвания, по тази причина имаме правото по наша преценка да оказваме нужната помощ, съобщи представител на комисията, представен от Българска телеграфна агенция.

Той добави, че Европейска комисия е подготвена да продължи да коментира на останалите страни от Европейски Съюз събитията, които водят до лимитираните пазарни разстройства.

Говорителят отговори на въпроси, свързани с писмо на 12 страни (Франция, Германия, Холандия, Ирландия, Гърция, Австрия, Белгия, Хърватия, Люксембург, Естония, Дания и Словения) до Европейска комисия с искане на обяснение за какво дейностите на комисията в този случай не са били съгласувани с тях.

Получихме писмото и ще отговорим, уточни представителят.

Причините за всичко това са преди всичко в Русия. Пътят за експорт от Украйна през Черно море не работи поради войната.

Зърното остава в Украйна, а по света то е належащо, разясни представителят.

Едностранните ограничения са неуместни и това беше декларирано на граничните с Украйна страни. На останалите в Европейски Съюз сме подготвени да продължим да обясняваме какви са аргументите да отпуснем такава помощ, добави той.

По думите му, до 5 юни работят краткотрайните ограничения на комисията, а по-късно влизат в действие нови европейски правила, които още веднъж плануват запазването на ограниченията, докато е належащо.

Готови сме да обмислим последващи ограничения, съобщи представителят.

Когато постигнахме съглашение на 28 април с петте страни за вноса от Украйна, съобщихме на останалите страни от Европейски Съюз.

Това е нормална процедура, осъществена посредством представителите по комерсиалните въпроси на страните от Европейски Съюз в Брюксел, заключи представителят.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР