Европейската комисия засега продължава процедурите и диалога, предприети с властите

...
Европейската комисия засега продължава процедурите и диалога, предприети с властите
Коментари Харесай

ЕК засега не вижда повод да задейства чл.7 срещу Чехия или Малта

Европейската комисия към този момент продължава процедурите и разговора, подхванати с управляващите в Чехия и Малта по въпроса с върховенството на закона. Това оповестиха представители на Европейска комисия в отговор на въпрос дали комисията не регистрира непрекъснати дефекти във връзка с законността в тези две страни и не има намерение да задейства член 7 от контракта за Европейски Съюз.

Говорителите означиха, че в институциите на Европейски Съюз има последователност и промяната на управленията им няма да докара до друг метод. Европейска комисия ще продължи стъпките, подхванати по отношение на Чехия, до момента в който процедурата завърши. Процесът продължава и към този момент се движи в нормалното си русло, прибавиха представителите. Те през вчерашния ден потвърдиха, че инспекцията против чешкия министър председател Андрей Бабиш е завършила, без да опровергават известията, че той е махленски в спор на ползи.

По въпроса с Малта бе обявено, че през вчерашния ден зам.-председателят на Европейска комисия Вера Юрова е разговаряла с малтийския правосъден министър Оуен Боничи. Тя е изразила угриженост и е настояла следствието на покушението против журналиста Дафне Галиция да завърши без политическа интервенция. Според Юрова остава още работа по осъществяването на рекомендациите на Европейска комисия, свързани с този случай.

Говорителят добави, че " към този момент сме тук ", запитан дали казусът с Малта не е непрекъснат и не постанова задействането на член 7 за отнемане на страната от право на глас в общностните институции.

Съветът на Европейски Съюз заяви по-рано през днешния ден, че идната седмица следва ново съвещание по процедурата по член 7, задействана против Унгария и Полша. Предвижда се министрите да се срещнат с хода на договарянията с Варшава и да изслушат ревю от страна на Будапеща.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР