Европейската комисия започва втория етап от консултацията с европейските синдикати

...
Европейската комисия започва втория етап от консултацията с европейските синдикати
Коментари Харесай

ЕК започва втория етап от консултацията за справедливи минимални заплати

Европейската комисия стартира втория стадий от консултацията с европейските синдикати и организации на работодателите по отношение на методите да се подсигуряват обективни минимални работни заплати за всички служащи в Европейския съюз, оповестиха от пресцентъра на Представителството на Европейска комисия в България.

Първият стадий от консултацията се организира сред 14 януари и 25 февруари 2020 година, като Комисията получи отговори от 23 европейски обществени сътрудници. Въз основа на получените отговори Комисията заключи, че са нужни спомагателни дейности на нивото на Европейски Съюз.

Комисията няма за цел да се вкара единна европейска минимална работна заплата, нито да се хармонизират системите за установяване на минималната работна заплата. Ако бъде призната, мярката ще се ползва друго според от системите и традициите на страните членки при определянето на минималната работна заплата, като напълно се зачитат националната подготвеност и свободата на договаряне на обществените сътрудници.

В консултационния документ за втория стадий се показват вероятни дейности от страна на Европейски Съюз, с които да се подсигурява, че минималните работни заплати се дефинират на уместно ниво и пазят всички служащи. Колективното договаряне играе основна роля, както подчертаха обществените сътрудници в отговорите си на първия стадий от консултацията.

Европейска комисия ще ни помогне със 770 млн. евро за опазване на работните места

Социалните сътрудници се приканват да отговорят на въпросите в консултацията до 4 септември 2020 година, в това число и на това какъв тип инструмент би бил най-подходящ. Комисията обмисля както законодателни, по този начин и незаконодателни принадлежности, да вземем за пример инструкция в региона на изискванията на труд и рекомендация на Съвета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР