Европейската комисия започва да отделя по 5,5 милиарда евро годишно

...
Европейската комисия започва да отделя по 5,5 милиарда евро годишно
Коментари Харесай

ЕК взима историческо решение!

Европейската комисия стартира да отделя по 5,5 милиарда евро годишно след 2020 година за защита. Това е част от новата тактика на Брюксел за обща европейска защита, показана през днешния ден. Подобно на Бялата книга за бъдещето на Евросъюза, Брюксел оповести през днешния ден и три сюжета за бъдещето на европейската защита, съобщи Българска национална телевизия.

За първи път в историята на Европейски Съюз Брюксел реши през днешния ден да стартира да отделя милиарди евро за обща европейска защита. Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини показа през днешния ден документ за размисъл за бъдещето на европейската защита след напускането на Англия. Според нея отбрана на територията на Европейски Съюз е работа на НАТО, само че Европейски Съюз може да способства към личната си сигурност.

Много държа да бъда ясна по един съответен въпрос. Дори най-амбициозният сюжет, показан в разисквания документ, не цели да размени съдействието с НАТО, уточни Федерика Могерини - висш представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността:

Предвижда се Европейският фонд за защита да помогне на страните от Европейски Съюз по-ефективно да изразходват средствата за отбранителни качества, като се ограничи дублирането на разноски. Ще се финансират планове за проучвания в предпочитаните области за защитата като електроника или роботика.

Дори и в случай че всички страни от Европейски Съюз и тези, които принадлежат към НАТО стартират да отделят по 2% от Брутният вътрешен продукт за защита, аз не бих желал те да го вършат поотделно. Защото два % от БПВ изразходвани от всяка страна поотделно ще донесе по-малко сигурност в сравнение с, в случай че част от парите се употребяват дружно от всички страни, споделя Юрки Катайнен - заместник-председателя на Европейска комисия.

Фондът ще насърчи страните от Европейски Съюз към взаимно придобиване на отбранителна техника и технологии като дронове или вертолети. Според Комисията в Европа има повече производители на вертолети, в сравнение с държавни управления, които да ги купуват. Липсата на съдействие в обраната коства на европейските стопански системи от 25 милиарда до 100 милиарда евро годишно.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР