Европейската комисия започва четири процедури срещу България, защото страната ни

...
Европейската комисия започва четири процедури срещу България, защото страната ни
Коментари Харесай

ЕК започва 4 процедури срещу България заради законодателно нехайство

Европейската комисия стартира четири процедури против България, тъй като страната ни не е изпълнила свои отговорности, произлизащи от правото на Европейски Съюз.

Европейска комисия подхваща правни дейности против България поради пропуски в използването на: 1) условията на директивата за филтриране на градските отпадъчни води; 2) директивата за морското пространствено планиране; 3) новите правила за бистрота за обмена на данъчни становища; 4) директивата по отношение на исковете за обезщетение за нарушавания на наредбите на антитръстовото законодателство.

Европейската комисия изпрати до България и Кипър публично предупредително писмо за започване на наказателна процедура и за установени пропуски в използването на условията на инструкция 91/271 за филтриране на градските отпадъчни води.

Според Европейска комисия страната ни не е осигурила нужното качество на филтриране в 96 градски агломерации. Констатациите се базират на данни към 2014 година

Над 2,3 млрд лева от Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 са ориентирани към създаване на ВиК инфраструктура в агломерации с над 10 хиляди поданици, за които се отнася писмото, оповестиха през днешния ден от Министерството на околната среда и водите.

Европейската комисия изиска от България, Кипър, Чешката република, Гърция, Латвия, Малта и Португалия да транспонират напълно директивата по отношение на исковете за обезщетение за нарушавания на наредбите на антитръстовото законодателство в националното право.

С тази инструкция се оказва помощ на жителите и предприятията да желаят обезщетение за вреди, когато са жертва на нарушавания на антитръстовите правила на Европейски Съюз, като да вземем за пример картели или злоупотреби с господстващо състояние на пазара. С нея се дава на потърпевшите по-лесен достъп до доказателствата, от които се нуждаят, с цел да потвърдят понесена вреда, и повече време, с цел да показват своите претенции.

В период от два месеца България би трябвало да уведоми Европейска комисия за ограниченията, подхванати за транспониране на Директивата. При липса на приемлив отговор Комисията може да реши да предяви иск пред Съда на Европейски Съюз.

Днес Европейска комисия реши да изпрати стимулирани мнения до България, Хърватия, Кипър, Финландия и Гърция за неуведомяване за цялостно транспониране в националното им законодателство на разпоредбите на Европейски Съюз за определяне на рамка за морско пространствено обмисляне.

Държавите членки трябваше да транспонират директивата в националното си законодателство и да осведомят Комисията за тези ограничения до 18 септември 2016 година Конкуренцията за морското пространство — за уреди за възобновима сила, риболовство и аквакултури, туризъм, рандеман на първични материали, морски транспортни направления и други използва — акцентира нуждата от ръководство на водите в Европа по по-съгласуван метод.

Общо за всички страни и браншове, МПП цели да подсигурява, че човешките действия в морето се реализират по сполучлив, безвреден и резистентен метод, както и да отговори на екологичните, икономическите и обществените цели.

В период от два месеца засегнатите страни членки би трябвало да изпълнят своите отговорности, след който период Комисията може да реши да предяви против тях иск пред Съда на Европейски Съюз.

Комисията реши да изпрати стимулирани мнения на България, Кипър и Португалия, защото тези страни членки не са съобщили за транспонирането на новите ограничения във връзка с автоматизирания продан на данъчни мнения сред данъчните администрации в Европейски Съюз. 

Новите правила са замислени по този начин, че да спомогнат за ограничение на трансграничното отбягване на данъчно облагане, на агресивното данъчно обмисляне и на нездравословната данъчна конкуренция, а първият продан на информация сред всички данъчни администрации в Европейски Съюз следва да се организира през септември тази година.

Комисията е определила за тези 3 страни период от два месеца за отговор. При липса на приемлив отговор Комисията може да реши да предяви иск против тях пред Съда на Европейски Съюз.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР