Европейската комисия започна вчера процедура за нарушение, като изпрати официално

...
Европейската комисия започна вчера процедура за нарушение, като изпрати официално
Коментари Харесай

Брюксел започна нова наказателна процедура срещу Полша

Европейската комисия стартира през вчерашния ден процедура за нарушаване, като изпрати публично писмо до Полша поради новия Закон за правосъдната система от 20 декември 2019 година Той влезе в действие на 14 февруари 2020 година

Законът подкопава правосъдната самостоятелност на полските съдии и е несъвместими с върховенството на правото на Европейски Съюз. Освен това новият закон не разрешава на полските съдилища да ползват непосредствено някои разпореждания от правото на Европейски Съюз, защитаващи независимостта на правосъдната власт, и да насочат преюдициални запитвания по такива въпроси до Съда на Европейски Съюз в Люксембург.

Полското държавно управление има два месеца от тази дата да отговори на формалното писмо. След това наказателнта процедура ще навлезе във втората си фаза, в случай че рецензията на Брюксел не получи приемлив отговор. Като се има поради, че ръководещите във Варшава към този момент са рецидивисти във връзка с европейския напън, може да се чака, че процедурата ще води към нова наказателна мярка.

Върховенството на закона е един от главните правила и полезности, на които се основава Европейският съюз. Той е заложен  в член 2 от Договора за Европейския съюз, подсети в известието си Европейската комисия. Върховенството на закона също е от значително значение за действието на Европейски Съюз като цяло, да вземем за пример за вътрешния пазар и съдействието в региона на правораздаването, свободата и сигурността, което се основава на взаимно съдействие и признание. Той също по този начин подсигурява, че националните съдии, които също са „ съдии на Европейски Съюз “ , могат да извършват своята роля в обезпечаването на използването на правото на Европейски Съюз и могат да взаимодействат вярно със Съда на Европейските общности в границите на процедурите за авансово изговаряне. Комисията, дружно с други институции и държавите-членки, е виновна според Договорите за гарантиране на върховенството на закона като съществена полезност на Съюза и гарантиране спазването на правото, полезностите и правилата на Европейски Съюз.

Събитията в Полша накараха Европейска комисия да стартира разговор с полското държавно управление през януари 2016 година за господство на закона. Тя постоянно осведоми Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз.

Поради неналичието на прогрес на 20 декември 2017 година Комисията за първи път задейства процедурата по член 7, параграф 1 , като показа стимулирано предложение за решение на Съвета на Европейски Съюз за установяване на явен риск за съществено нарушаване на правилата на равовата страна от Полша. Вече имаше няколко дебата и три чувания по отношение на върховенството на закона в Полша в Съвета на Европейски Съюз по общи въпроси.

На 29 юли 2017 година Комисията стартира процедура за нарушаване на полския закон за елементарните съдилища въз основа на наредбите си за пенсиониране и въздействието им върху независимостта на правосъдната система. Комисията отнесе този случай на Съда на Европейски Съюз на 20 декември 2017 година На 5 ноември 2019 година Съдът постанови дефинитивно решение по делото, като удостовери напълно позицията на Комисията.

Освен това на 2 юли 2018 година Комисията стартира процедура за нарушаване на полския закон за Върховния съд, разтревожена от наредбите му за пенсиониране и тяхното влияние върху независимостта на Върховния съд. На 24 септември 2018 година Комисията съобщи случая на Съда на Европейски Съюз. На 17 декември 2018 година Съдът издаде дефинитивно предписание, с което наложи краткотрайни ограничения за прекъсване на използването на полския закон за Върховния съд. На 24 юни 2019 година Съдът постанови дефинитивно решение по делото, като удостовери напълно позицията на Комисията.

На 3 април 2019 година Комисията стартира процедура за нарушаване с претекста, че дисциплинарният режим подкопава правосъдната самостоятелност на полските съдии и не обезпечава нужните гаранции за отбрана на съдиите от политически надзор, както се изисква от Съда на Европейски Съюз. На 10 октомври 2019 година Комисията препрати този случай на Съда на Европейски Съюз. На 14 януари 2020 година Комисията реши да изиска от Съда на Европейски Съюз да наложи краткотрайни ограничения на Полша, като подреди да приключи действието на Дисциплинарната камара на Върховния съд. На 8 април 2020 година Съдът реши, че Полша би трябвало неотложно да спре използването на националните разпореждания по отношение на пълномощията на Дисциплинарната камара на Върховния съд във връзка с дисциплинарните каузи, отнасящи се до съдиите, като удостовери напълно позицията на Комисията. Тази заповед се ползва, до момента в който Съдът не постанови окончателното си решение в процедурата за нарушаване.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР