Европейската комисия започна наказателни процедури срещу България заради  правилата за

Европейската комисия започна наказателни процедури срещу България заради  правилата за ...

ЕК започна нови наказателни процедури срещу България.


Европейската комисия започна наказателни процедури срещу България заради  правилата за безопасност на пътните тунели, заради неспазване на законодателството за морското оборудване, заради подписано споразумение със страни от Западните Балкани за автоматизиран обмен на данни, както и заради правилата за посегателствата срещу информационните системи.

Наказателна процедура заради неспазване на правилата за безопасност на пътните тунели е започната и срещу Белгия, Италия, Испания и Хърватия. Правилата установяват минимални мерки за безопасност, свързани с инфраструктурата и използването на тунелите. Тези правила се прилагат за всички тунели по трансевропейската пътна мрежа с дължина над 500 метра. Посочените държави не са взели всички необходими мерки, за да покрият най-високите изисквания за безопасност в някои от тунелите от това тип.

Наказателни процедури заради подписването на 13 септември 2018 г. на споразумение с пет държави от Западните Балкани за автоматизиран обмен на данни за ДНК, пръстови отпечатъци и регистрация на превозни средства са започнати и срещу Австрия, Румъния и Унгария.

Според комисията споразумението нарушава изключителната компетентност на ЕС в тази област. Обменът на такива данни между държавите в ЕС е уреден с решенията на Съвета на ЕС, уточнява ЕК.

По повод наказателната процедура срещу България за неспазване на европейското законодателство за морското оборудване ЕК уточнява, че правилата на ЕС за безопасност и опазване на околната среда важат за оборудване като спасителните жилетки, пречиствателните системи за отпадни води и радарите на борда на корабите, плаващи под флага на държава от ЕС. България не е направила необходимото морско оборудване (на борда на плавателни съдове под български флаг) да отговаря на изискванията и не извършва съответния надзор на пазара, посочва ЕК, цитирана от БТА.

Наказателна процедура за неправилно прилагане на правилата за посегателствата срещу информационните системи е започната и срещу Португалия. Правилата са част от европейското законодателство за борба с киберпрестъпността и предвиждат държавите от Общността да въведат по-строги наказания за престъпления в интернет, включително за широкомащабни кибератаки. Държавите са задължени да подобрят сътрудничеството с установяването на денонощна възможност за връзка. Комисията е установила недостатъци в португалското и в българското законодателство.

Нашата страна разполага с два месеца, за да отговори на опасенията. След този срок ЕК може да реши да продължи наказателните процедури, се посочва в съобщението.
 
По публикацията работи: Елка Василева

Източник: dnes.bg