Европейската комисия започна наказателна процедура срещу Полша, защото според нея

...
Европейската комисия започна наказателна процедура срещу Полша, защото според нея
Коментари Харесай

Еврокомисията започна наказателна процедура срещу Полша заради натиск над съдиите

Европейската комисия стартира наказателна процедура против Полша, тъй като съгласно нея новият дисциплинарен режим, който дясното държавно управление във Варшава вкара за съдиите, е удар по независимостта на правосъдната система, съобщи " Ройтерс ".

Управляващата партия " Право и правдивост " пробва да направи правосъдна промяна от идването си на власт в края на 2015 година Според една от измененията съдиите могат да станат обект на дисциплинарно следствие и наказания, в случай че управляващите сметнат, че техните решения са несъответствуващи.

" Този нов дисциплинарен режим подкопава независимостта на полските съдии, като не предлага задоволителни гаранции за тяхната отбрана от политически надзор, както изисква Съдът на Европейски Съюз ", се показва в изказване на еврокомисията.

Полският дисциплинарен съвет е формиран само от съдии, подбрани от Националния правосъден съвет, чиито членове бяха назначени от болшинството на ръководещите в Народното събрание. Правителството разполага с два месеца, с цел да отговори на забележките на еврокомисията.

Срещу Варшава към този момент е задействана невиждана процедура за риск от нарушение на върховенството на закона поради правосъдните промени. Тя може да докара до това Полша да изгуби правото си на глас в Европейски Съюз. Това обаче е малко евентуално, тъй като Унгария, против която също има задействана такава процедура, съобщи, че ще наложи несъгласие.

В средата на 2017 и в средата на 2018 година еврокомисията стартира две други наказателни процедури против Полша поради измененията в наредбите за пенсиониране на полските съдии и последствията за независимостта им.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР