Европейската комисия заплашва Полша с финансови санкции и наказателни процедури

...
Европейската комисия заплашва Полша с финансови санкции и наказателни процедури
Коментари Харесай

ЕК заплашва Полша с финансови санкции заради върховенството на европейското право

Европейската комисия заплашва Полша с финансови наказания и наказателни процедури поради решението на Конституционния съд на страната, което оспорва върховенството на европейското право над полското.

В спор по тематиката в Европарламента в Страсбург ръководителят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен сподели, че Комисията ще предприеме дейности против Варшава. Полският министър председател от своя страна упрекна Брюксел в изнудване.

" Да живее Полша, да живее Европа ", с тези думи, казани на полски, фон дер Лайен приключи изявлението си в Европарламента.

Но тя беше безапелационна, че Еврокомисията няма да се поколебае да предприеме дейности против Варшава - наказателни процедури, прекъсване на средствата по Плана на възобновяване и напредък или задействането на член 7, което би лишило правото на глас на страната в Съвета.

" Полското държавно управление би трябвало да ни изясни по какъв начин счита да отбрани европейските пари по-късно решение на Конституционния съд. Защото в идващите години ще влагаме 2,100 милиарда евро. Това са пари на европейските данъкоплатнци и откакто нашият съюз влага повече от всеки път за поощряване на нашето групово възобновяване, ние би трябвало да защитим бюджета на Съюза от нарушение на върховенството на закона ".



Сн. БГНЕС

Повече от половин час полският министър председател Муравиецки пази пред евродепутатите решението на Полския парламентарен съд. Според него Брюксел се пробва да изнудва страната му.

" Неприемливо е да говорите за финансови наказания. Отказвам да приема езика на заканите. Полша е изнудвана, това не може да се употребява като способ, с цел да се промени политиката в дадена страна ".

Очаква се Европейският парламент да гласоподава резолюция, в която желае дейности против Полша, а в края на седмицата на срещата на върха европейските водачи също ще се занимават с тематиката.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР