Европейската комисия задейства за пръв път принципа за върховенство на

...
Европейската комисия задейства за пръв път принципа за върховенство на
Коментари Харесай

СЛЕД ПОБЕДАТА НА ОРБАН: ЕК спира евросредствата на Унгария

Европейската комисия задейства за пръв път правилото за господство на закона против Унгария, два дни, откакто министър председателят Виктор Орбан завоюва за четвърти път парламентарни избори в страната.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи пред европейския парламент, че Будапеща е била осведомена за решението и следва Брюксел да изпрати официална нотификация за стартирането на механизма, обвързващ правилото за господство на закона с еврпоейските фондове.

" Новият механизъм, целящ да отбрани от злоупотреби европейските средства в страни с проблеми в гарантиране на този принцип, бе контрактуван през 2020 година сред водачите в Европейски Съюз и може да лиши Будапеща от над 40 милирада евро европейски заплащания ", написа Guardian, представен от " Сега ".

Решението на Брюксел да приложи механизма идва на фона на редица дейности, подхванати от Орбан за ограничение на правата и свободите в Унгария и голям брой сигнали за отклонение на европейско финансиране към негови близки и родственици.

Европейската комисия до момента бе с вързани ръце поради подадени тъжби против механизма от Унгария и Полша, само че съдът се произнесе изрично, че европейските полезности са в учредената на правовия ред в съюза и не е задоволително една страна да подсигурява тези полезности все още на присъединението си към блока, като в следствие се откаже от тях.

" Комисията не е постигнала единодушие и по показания от Унгария План за възобновяване и резистентност ", заяви Урсула фон дер Лайен.

Планът не получава зелена светлина поради частта от него, обвързвана с нужните промени в битката с корупцията.

Унгария чака зелена светлина по Плана си още от предходната година, като финансирането по него е 7,2 милиарда евро грантове.

Одобрение за Плана си още не е получила и Полша, която чака 23,9 милиарда евро безплатно финансиране и 12,1 милиарда евро заеми.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР