Европейската комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа

...
Европейската комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа
Коментари Харесай

Венецианската комисия коментира идеята за нова Конституция на България

Европейската комисия за народна власт посредством право към Съвета на Европа отговори на питане на БТВ, че "при публично входирано запитване, Венецианската комисия може да даде своето мнение по отношение на оферти за конституционни ремонти ".

В своето изказване в петък министър председателят и водач на ръководещата партия разгласи, че парламентарната група на ГЕРБ ще внесе в Народното събрание план за нова конституция. В текстовете ще бъдат написани основаването на Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите, ограничение на пълномощията на правосъдния министър, нови по-кратки мандати на висшите съдии и основния прокурор, както и понижаване на броя на депутатите и въвеждането на самостоятелната конституционна тъжба.

В своето изказване Борисов изясни, че с текста за нов главен закон, препоръчан от правните специалисти на ГЕРБ, страната ни ще извърши рекомендациите на Венецианската комисия. Експертите в консултативния орган обаче на този стадий не разясняват дали обявените оферти ще изпълнят рекомендациите им от декември 2019 година за "генерални промени в състава на Висшия правосъден съвет и механизма за прекратяване на основния прокурор ", както и дали новите оферти към този момент са били поставяни публично за пояснение.

От Комисията не отговорят за това дали конституционалистите са били известени за желанията на институциите в София, както и дали са давани други съответни нови рекомендации за ремонти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР