Европейската комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа,

...
Европейската комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа,
Коментари Харесай

Венецианската комисия: Ще се произнесем за нова Конституция на България, ако бъде внесено запитване

Европейската комисия за народна власт посредством право към Съвета на Европа, отговори на питане на bTV, че " при публично входирано запитване, Венецианската комисия може да даде своето мнение по отношение на оферти за конституционни ремонти ".

В своето изказване в петък министър председателят и водач на ръководещата партия разгласи, че парламентарната група на ГЕРБ ще внесе в Народното събрание план за нова конституция. В текстовете ще бъдат написани основаването на Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите, ограничение на пълномощията на правосъдния министър, нови по-кратки мандати на висшите съдии и основния прокурор, както и понижаване на броя на депутатите и въвеждането на самостоятелната конституционна тъжба.

В своето изказване Борисов изясни, че с текста за нов главен закон, препоръчан от правните специалисти на ГЕРБ, страната ни ще извърши рекомендациите на Венецианската комисия.

Експертите в консултативния орган обаче на този стадий не разясняват дали обявените оферти ще изпълнят рекомендациите им от декември 2019 година за " генерални промени в състава на Висшия правосъден съвет и механизма за прекратяване на основния прокурор ", както и дали новите оферти към този момент са били поставяни публично за пояснение.

От Комисията не отговорят на въпроса на bTV и за това дали конституционалистите са били известени за желанията на институциите в София, както и дали са давани други съответни нови рекомендации за ремонти.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР