Европейската комисия взе решение за редица назначения, свързани с нейното

...
Европейската комисия взе решение за редица назначения, свързани с нейното
Коментари Харесай

Рокади по върховете на ЕК, две българки получиха високи постове

Европейската комисия взе решение за редица назначения, свързани с нейното висше управническо ниво. За първи път човек от България ще заеме поста общоприет шеф в Комисията. Това е Мариана Коцева, която ще оглави Евростат. Тя е и първата жена отпред на европейската статистическа работа.

От юли 2012 година тя е заместник-генерален шеф на Евростат в Люксембург. С съвсем шест години трудов стаж в Евростат и 10 години като общоприет секретар, а по-късно и ръководител на Националния статистически институт на България, Мариана Коцева има всички нужни умения и опит за новата си позиция.

Друга българка - Андрияна Сукова, ще бъде новият заместник-генерален шеф на генерална дирекция " Трудова претовареност, обществени въпроси и приобщаване ". Сукова работи в генерална дирекция " Заетост " повече от седем години, по-специално в региона на мониторинга и осъществяването на стратегии в границите на Европейския обществен фонд - подготвеност, която ще бъде от решаващо значение за идните договаряния за новата многогодишна финансова рамка, която Комисията ще предложи през месец май. Като някогашен заместник-министър на земеделието на България и член на кабинета на някогашния комисар по отбрана на потребителите Меглена Кунева, Андрияна Сукова може също да употребява политическия си опит за новата си позиция.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер направи и още промени в управлението на институцията. Досегашният общоприет секретар на Европейска комисия Александър Италианер (Холандия) ще бъде заместен от Мартин Зелмайер (Германия).

Досега 47-годишният Зелмайер бе шеф на кабинета на Юнкер и е възприеман като противоречива персона и " сивия кардинал " в Европейска комисия, устремил се да остане на поста още 10 години. Той е правист и водеше акцията на Юнкер преди четири години.

Юнкер посочи, че още при назначението на Италианер през 2014 година е бил предизвестен за желанието му да напусне от 1 март тази година. Председателят добави, че идващият началник на Европейска комисия ще разполага " с океан от благоприятни условия " да реши кой да бъде общоприет секретар след изборите за Европейски парламент следващата година.

Дотогава шеф на кабинета на Юнкер ще бъде Клара Мартинес Аверола (Испания), първата жена на този пост и до момента заместител на Зелмайер.

Назначаването на най-хубавите хора на верните позиции ще помогне на Комисията под председателството на Юнкер да реализира забележителен прогрес през 2018/2019 година и по-късно. Новите назначения ще усилят доста броя на дамите на тези управителни постове от едвам 11% през 2014 година до 36% в този момент. Това е резултат от уговорката на ръководителя Юнкер да реализира задачата от 40% до 31 октомври 2019 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР