Европейската комисия влошава прогнозата си за ръста на БВП на

...
Европейската комисия влошава прогнозата си за ръста на БВП на
Коментари Харесай

ЕК влошава прогнозата си за ръста икономиката в еврозоната за 2018 г.


Европейската комисия утежнява прогнозата си за растежа на Брутният вътрешен продукт на еврозоната през 2018 година до 2,1 % от предстоящите през месец май 2,3 %. Данните за 2019 година, както и преди са за предстоящо покачване с 2 %, излиза наяве от прессъобщение на Европейска комисия.

Прогнозата за икономическия напредък в 27-те страни на Европейския съюз (без Великобритания) за тази година е намалена до 2,3 % от 2,5 %, за идната година е оставен без изменение на равнище от 2,1 %. Предвид Англия покачването на Брутният вътрешен продукт за 2018 година се прави оценка на 2,1 %, за 2019 година - на 2 %.

„ В резултат на покачването на цените на петрола, почнало напролет, инфлацията през тази година се предвижда на приблизително равнище от 1,9 % в Европейския съюз и 1,7 % в еврозоната. Това съставлява единствено по себе си нарастване спрямо пролетта с 0,2 процентни пункта и в двата случая. Прогнозата за 2019 година е нараснала с 0,1 процентни пункта за еврозоната, до 1,7 %, само че остава непроменяемо за Европейски Съюз на равнище от 1,8 % “, се споделя в лятната междинна прогноза на Европейска комисия.

Експертите от комисията показват отслабването на темповете за стопански растеж през първото полугодие на 2018 година, като чакат известно усъвършенстване през второто полугодие вследствие на възстановяване на изискванията на пазара на труда, понижаване на задлъжнялостта на семействата и опазване на удобната парична и кредитна политика.

Преразглеждането на икономическата прогноза се дължи на неподходящи външни условия, такива като растящото напрежение в търговията със Съединени американски щати.

Европейската комисия утежнява оценката си за икономическия напредък на Англия през 2018 година до 1,3 % от майските 1,5 %, запазвайки прогнозата за идната година – 1,2 %.

Сега се чака, че Брутният вътрешен продукт на Германия, най-голямата стопанска система в еврозоната през тази година ще се усили с 1,9 % и през 2019 година - също с 1,9 %, до момента в който по-рано се предвиждаше надлежно с 2,3 % и 2,1 %.

За Франция се чака утежняване през тази година до 1,7 % от 2 %, а за идната година – до 1,7 % от 1,8 %.

В същото време Европейска комисия усъвършенства прогнозата си за Финландия през 2018 година до 2,8 % от 2,5 %.

Очаква се и покачване на потребителските цени в Германия, Франция, а също и във Англия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР