Европейската комисия вчера изрази солидарност с Полша по време на

...
Европейската комисия вчера изрази солидарност с Полша по време на
Коментари Харесай

ЕС солидарна с Полша в спора между Варшава и Москва за Втората световна война

Европейската комисия през вчерашния ден изрази взаимност с Полша по време на спор в Европейския парламент за изопачаването на историята на Втората международна война след спор сред Варшава и Москва, съобщи ДПА.

" Комисията напълно отхвърля всевъзможни погрешни изказвания, с които се прави опит да се изопачи историята на Втората международна война или да се показват нейни жертви като Полша за отговорни ", съобщи в Страсбург европейският комисар за правораздаването Вера Йоурова.

" Комисията няма да търпи тези нападки против Полша и е изцяло солидарна с Полша и полския народ ", добави тя.

Дебатът по тематиката " Изопачаване на европейската история и на паметта за Втората международна война " беше импортиран в дневния ред от Европейската национална партия (ЕНП), напомня Българска телеграфна агенция.

" Не можем да приемем опита на Путин да пренапише историята ", съобщи водачът на групата на ЕНП Манфред Вебер.

През декември Варшава и Москва взаимно си трансферираха отговорността за експлоадирането на Втората международна война и се упрекнаха в изкривяване на историята и подкопаване на двустранните връзки.
В изявление на аргументите за Втората международна война съветският президент Владимир Путин разгласи, че за спора носят отговорност западните сили и Полша и осъди резолюцията на Европейския парламент от септември за европейската памет, в която се жигосват изстъпленията на комунистическия и нацисткия режим.
" Трябва да изтъкнем ужасите, които са осъществени от двата режима, без да ги слагаме на една повърхност, изключително невъобразимата покруса на проведения от нацистка Германия геноцид ", сподели през днешния ден Йоурова.
Тя съобщи, че съюзяването на нацисткия лидер Адолф Хитлер и руския водач Йосиф Сталин е направило допустимо нахлуването им в Полша през септември 1939 година и окупацията им на балтийските страни и Бесарабия.
Йоурова призна ролята на руските бойци в прогонването на нацистите от Централна и Източна Европа, откакто Хитлер и Сталин стават врагове, само че означи, че народите в тези страни след това са страдали под ръководството на комунистически режими, неведнъж открити срещу волята им. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР