Европейската комисия възнамерява да разшири обхвата на наблюдението за спазването

...
Европейската комисия възнамерява да разшири обхвата на наблюдението за спазването
Коментари Харесай

Еврокомисията смята да следи върховенството на закона във всички страни от ЕС

Европейската комисия има намерение да разшири обсега на наблюдението за спазването на законността в Европейски Съюз. Това заяви зам.-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс пред комисията на Европейския парламент по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи.

Той означи, че Европейска комисия предлага наблюдението да обхване всички страни от Европейски Съюз с правенето на годишни отчети.

Предвижда се инспекциите да обгръщат въпроса с идентичното използване на закона към всички, разнообразието на медийната среда, свободата на организациите на гражданското общество, опцията на управляващите да противодействат на корупцията. Наблюдението ще бъде еднообразно за всички, само че по-задълбочено там, където проблемите са повече, разясни Тимерманс.

По неговите думи се планува при правенето на заключенията да бъдат взимани поради мненията на Съда на Европейски Съюз и оценките на Европейска комисия за положението на европейската стопанска система.

Тимерманс уточни, че няма да бъде допустимо евродепутатите да вземат участие в правенето на оценките, каквото предпочитание бе декларирано, поради неналичието на законово съображение, а и тъй като заключенията на Европейска комисия носят тежки правни и финансови последствия за страните, в които са открити дефекти.

Тимерманс заяви, че Европейска комисия ще финансира публични организации, работещи в интерес на върховенството на закона. По неговите думи е належащо хората в Европейски Съюз да имат общо схващане по въпроса за законността, тъй като другояче се стига до спорове.

Европейските данъкоплатци някой ден биха поискали парите им повече да не отиват към страни, където няма господство на закона. Ако разликите останат, ще се появят нови граници, да вземем за пример с непризнаването на европейски заповеди за задържане поради подозрения в безпристрастността на съдилищата. Европейските жители не биха търпели това, болшинството от тях желае да живее в пространство на споделени полезности, добави Тимерманс.

Той означи, че независимостта на правосъдната система предстои на инспекция от Съда на Европейски Съюз и не е въпрос от пълномощията само на страните от Общността. Политическите болшинства не може да оправдават дейностите си против върховенството на закона с демокрацията, всички нацистки решения са били законни, въпреки и безчовечен, разяснява Тимерманс.

В отговор на въпрос на българския евродепутат Петър Витанов зам.-председателят на Европейска комисия изрази вярата наблюдението над България в региона на правораздаването и вътрешните работи да реализира задачите си. По неговите думи, когато условията бъдат изпълнени, отчетите в досегашния им тип ще бъдат прекъснати.

Според Тимерманс може да се чака оценките за нашата страна да станат част от общото наблюдаване за върховенството на правото във всички страни в Европейски Съюз. Няма страна, където не са нужни усъвършенствания във върховенството на правото, съобщи Тимерманс.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР