Европейската комисия върна Стратегическия план на България с 200 забележки.  На

...
Европейската комисия върна Стратегическия план на България с 200 забележки. 
На
Коментари Харесай

ЕК ни върна Стратегическия план с 200 забележки, земеделието и селските региони чакат 8 млрд. евро -

Европейската комисия върна Стратегическия проект на България с 200 забележки. 

На база този стратегически проект в идващите години българското земеделие и селските райони ще бъдат финансирани с 8 милиарда евро, по тази причина той е доста значим, изясни Светлана Боянова, председател на Института по агростратегии и нововъведения, по БНР. 

За първи път тези пари би трябвало да реализират общоевропейски цели, ще би трябвало да реализираме съответни резултати, а не просто да усвоим едни пари, които Европа ни дава ", акцентира тя. И посочи, че ще получим 8 милиарда евро за постигането на 9 цели, свързани с по-справедлив приход на фермерите, запазване на околната среда и с възстановяване на обществения живот в селските региони. 

" България има 200 забележки по този проект, само че има страни и с по 400. Това не значи, че доста сме се объркали, забележките на Европейска комисия варират, разяснява още  Боянова. 

Към момента екипът на Министерство на земеделието, взел участие в създаването на Стратегическия проект за България, проучва постъпилите от Европейска комисия мнения, като в границите на идващите седмици ще стартират и двустранните срещи със службите на Европейска комисия. Предстои работен развой в рамките, на който Министерство на земеделието ще даде на Комисията цялата нужна спомагателна информация и по целенасоченост ще бъде осъществена актуализация на оферти проект, оповестиха от Министерство на здравеопазването. 

В рамките на тези срещи, ще бъдат детайлно коментирани и обсъждани и постъпилите мнения и рекомендации от страна на Европейска комисия, като Министерство на земеделието ще има опция да показа своята позиция във връзка с обособените детайли и интервенции включени в СП, а Европейска комисия ще показа и разяснителна информация, както и насоки, свързани с бъдещата работа по СП.

Паралелно с това Министерството на земеделието продължава с провеждането на тематичните работни групи за създаването на Стратегическия проект със заинтригуваните страни и браншовите организации в рамките, на които ще се показват постъпилите мнения от Европейска комисия, както и мненията от заинтригуваните страни в процеса на публичното разискване на Стратегическия проект и напредъка по тяхното отразяване, вследствие на полемиките с Европейска комисия.

Срокът за одобряването на всеки стратегически проект по ОСП е шест месеца след представянето му от съответната страна членка.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР