Европейската комисия уверява, че България се развива като страна с

...
Европейската комисия уверява, че България се развива като страна с
Коментари Харесай

Шпигел: В България законът е Борисов

Европейската комисия твърди, че България се развива като страна с господство на закона, само че страната е на дъното на европейските ранглисти за корупция и независимост на медиите. Не без съображение, написа журналистът Кено Версек в разбор за " Шпигел ", представен от бТВ.

В него се напомня, че в есенния си отчет за напредъка на страната в региона на промените и върховенството на закона Брюксел даде доста положителни оценки. България е " работила с неизменност " за битка с корупцията и проведената престъпност, написа в отчета, съгласно който страната е " консолидирала правните и институционални структури ". За първи път Европейската комисия даде обещание на България завършек на непопулярния мониторинг, което би премахнало един от последните механизми за напън на Европейски Съюз за промени в страната, отбелязва създателят на текста.

" Как Комисията е достигнала до позитивната си оценка е учудващо. Във всеки случай, действителността в България е друга. Премиерът Бойко Борисов е мощният човек в страната към този момент над десетилетие. Формално, управлява умерено консервативно държавно управление с проевропейска външна политика. България заобикаля курс на борба с Брюксел и вербалните офанзиви против Европейски Съюз, каквито прави унгарецът Виктор Орбан. Но от вътрешната страна " Бат Бойко ", някогашен офицер от полицията, каратист и телохранител, ръководи твърдо ", акцентира Версек.

По думите му законът е " това, което споделя и заповядва Борисов. Понякога е задоволително телефонно позвъняване или есемес ". Затова и " системата има малко прилики със същинско господство на закона ", счита журналистът.

България стабилно е на последно място в класациите за корупция и независимост на медиите в Европейския съюз, напомня той. " От март последователно се обясни, че доста български политици, както от ръководещите, по този начин и от опозицията, са купили първокласни жилища в София на цени под пазарните. Други са злоупотребили с европейските фондове за селски туризъм, като са употребявали милионите от Брюксел, с цел да си създадат частни вили ", написа " Шпигел ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР