Европейската комисия трябва да спре еврофинансирането за бизнес империята, свързана

...
Европейската комисия трябва да спре еврофинансирането за бизнес империята, свързана
Коментари Харесай

Европейската комисия иска разследване срещу Бабиш за злоупотреби с еврофондове

Европейската комисия би трябвало да спре еврофинансирането за бизнес империята, обвързвана с чешкия министър председател Андрей Бабиш, и да възвърне нелегално отпуснатите фондове, изиска Европейският парламент. В резолюция, призната с 434 гласа " за ", 64 " срещу " и 47 " въздържал се ", евродепутатите желаеха комисията да разгласява всички документи, свързани с възможния спор на ползи на Бабиш, и да изясни какви дейности има намерение да предприеме, с цел да поправи обстановката.

Евродепутатите напомнят разкритията, че Бабиш се е облагодетелствал от групата си " Агроферт " - конгломерат, включващ компании от хранително-вкусовата, селскостопанската и химическата индустрия, както и медии. Компании, принадлежащи към конгломерата, са получили средства в размер сред 42 и 82 милиона евро от европейските структурни и капиталови фондове за интервала 2013 – 2017 година

Според декларацията за приходите на чешките държавни чиновници Бабиш е получил доходи в размер от 3.5 милиона евро през първата половина на 2018 година от " Агроферт груп " посредством доверителни фондове, като в това време е бил ръководител на националния Съвет за европейските структурни и капиталови фондове. Новият финансов правилник на Европейски Съюз (правилата, определящи ръководството на бюджета на съюза) не разрешава спорове на ползи и евродепутатите приканват комисията да работи с нулева приемливост в тези случаи. Те показват страдание, че комисията дълго време е бездействала макар сериозните знаци от 2014 година, че Бабиш е бил забъркан в спор на ползи.

Евродепутатите упорстват Брюксел напълно да проверява законността на всички евросубсидии, изплатени на " Агроферт груп ", откогато Бабиш е влезнал в чешкия кабинет. Според тях комисията би трябвало да сътвори процедури за инспекция и интервенция, когато националните управляващи не работят при сходни обстановки. Бабиш разпореди " Агроферт " на доверителни фондове, с цел да не наруши чешките закони срещу споровете на ползи, напомня " Ройтерс ". Критици, измежду които организацията " Прозрачност без граници ", споделят, че това не е задоволително, защото Бабиш към момента е главен бенефициент на тези доверителни фондове. " За мен това е политически въпрос. Убеден съм, че ще стане ясно, че не съм в никакъв спор на ползи ", съобщи той пред чешка телевизия преди вота.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР