Европейската комисия трябва да спре да субсидира газови проекти, тъй

...
Европейската комисия трябва да спре да субсидира газови проекти, тъй
Коментари Харесай

Екозащитници: България инвестира в руска газова зависимост, вместо в свои ВЕИ

Европейската комисия би трябвало да спре да субсидира газови планове, защото синьото гориво не може да е преходно за реализиране на климатична индиферентност и става въпрос за големи непотребни разходи, а в това време газовата инфраструктура в Европа е задоволително добре развитяаи обвързвана. България пък не трябва да продължава да влага в съветска газова взаимозависимост, а в развиването на лични възобновими енергийни източници, другояче рискува да се трансформира в Украйна и да бъде употребявано това за напън от " Газпром ".

Тези рекомендации насочиха представители на европейски екоорганизации по време на уебинар " Митовете за изкопаемия газ: мост или задънена улица към обективен енергиен преход? ", проведен във вторник от " За Земята " в партньорство с " БлуЛинк ", Асоциацията на европейските публицисти - България и " Климатека ".

Рори Форстър, координатор " Газови политики " в " За Земята " и CEE Bankwatch Network, разкритикува желанията на българското държавно управление да развива огромни газови инфруструктурни планове като разширението на газохранилището в Чирен, междусистемните връзки с Гърция и Сърбия, рационализация на вътрешната си преносна мрежа и газификацията на комплекса " Марица Изток " с евросредства. Според него това са напразни големи вложения в съветска газова взаимозависимост, в случай, че след 2029 година Европейски Съюз ще работи в посока прекъсването на потреблението на природен газ.

" Мит е, че газът е преходно гориво и може да е мост към довеждането на Европа към чистото бъдеще. Това е маркетинг от страна на газовата промишленост. Тези инфраструктурни планове не отразяват зелените цели за неизлъчване на парникови газови в атмосферата. Международната организация по сила към този момент уточни, че в случай че продължаваме да вървим по този път, няма късмет да реализираме екоцелите на Парижкото съглашение и Зеления пакт на Европейски Съюз, а единствено загробваме големи пари ", разяснява и Ели Роб от " Приятели на Земята Европа ".

" В същото време ВЕИ инфраструктурата в България не е развита. При постижим капацитет за потребление на ВЕИ за произвеждане на сила от 23 Гранични войски в страната, без да се регистрират опциите на геотермалната и водната сила, общият конфигуриран ВЕИ потенциал е под 13 Гранични войски. А може да е двоен и да се изнасят зелени количества електрическа енергия. Но България обича зависимостта от съветски газ и желае еврофинансиране за редица газови планове ", съобщи Форстър.

Според него, в случай че европейските държавно управление продължат да влагат в газова инфраструктура, която скоро ще бъде изведена от употреба, ще попаднат в клопката на неизползваема инвестиция.

" Ако се влага в газ, това са прахосани пари, в случай че са във ВЕИ -това е за чиста сила в помощ на планетата ", означи Форстър, съгласно който има редица комбинации от енергийни решения и съхранението на зелена сила в акумулаторни акумулатори е едно от тях. Той призна, че към момента преработването на тези акумулатори не е задоволително положително и би трябвало да се развие, тъй като се съдържат скъпи метали, които могат и би трябвало да се употребяват наново.

" Газът е лъжливо решение, тъй като разрешава операции от страна на Русия. България може да се окаже в обстановка като Украйна с увеличението на газовата си взаимозависимост и това ще бъде употребявано от " Газпром ". Няма ползи в газовата промишленост, които да водят да понижаване на зависимостта от Русия ", съобщи Фростър.

" Трябва да се заложи на местни ВЕИ и създаване на чисти домове във връзка с отоплението. Докато газът нарастна 200 %, цената на тока от вятър падна с 56 на 100, а общо на ВЕИ с 85 %. Това ги прави с изключение на по-чисти и по-сигурни ", означи Ели Роб.

Според показани от нея данни в интервала от 2010 до 2018 година са изхарчени 251 млн. евро за лобизъм в Евросъюза от страна на газовата промишленост, с цел да се наложи синьото гориво като преход към водорода и произвеждане на водород. Роб счита, че излъчването на метан при потреблението на природния газ, с изключение на на въглероден двуокис, прави това гориво несъвместимо с задачата на Европейския съюз за понижаване на парниковите излъчванията с 55 на 100 и е в цялостен прорез със Зеления пакт.

Според нея фрапантното повишаване на газа и оттова на тока води до утежняване положението а енергийно бедните фамилии. " Вече маргинализираните хора ще са в алтернатива да се топлят или да се изхранват. Това демонстрира, че би трябвало да спрем този безценен и замърсяващ източник, който ни отдалечава от осъществяването на екоцелите ", уточни Роб.

Природозащитниците подчертаваха върху това, че развиването на местни ВЕИ съоръжения е същинската енергийна самостоятелност и тази промишленост се развива, с цел да предлага на потребителите устойчиви решения, защото главните обвинявания към слънчевата и вятърната сила са, че са непостоянни и несигурни източници на сила.

В момента се залага огромна загуба на сила още при градежа на постройките и инженерите и архитектите би трябвало да проектират домовете ни стабилно с ВЕИ и вероятно потенциал за предпазване и отдаване на непотребна сила в мрежата, означи Роб.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР