Европейската комисия стартира процедурата за нарушение срещу Полша, съобщи ДПА.

...
Европейската комисия стартира процедурата за нарушение срещу Полша, съобщи ДПА.
Коментари Харесай

ЕК стартира процедура срещу Полша за спорните съдебни реформи

Европейската комисия започва процедурата за нарушаване против Полша, заяви ДПА. Поводът - противоречивите промени в правосъдната система в страната, които съгласно мнозина заплашват върховенството на закона и демократичните полезности в страната.

Припомняме, на 26 юли, вторник, Европейска комисия реши да стартира " процедура за нарушаване " по отношение на Полша, само че трябваше да изчака до формалното обявяване на закона. Тогава Комисията заплаши Полша, че в случай че прокара спорните промени, ще бъде задействана процедурата по Член 7 от Договора за Европейски Съюз (ДЕС), а точно лишаване правото на глас на страната в Съвета на Европейски Съюз.

 Брюксел заплаши Полша с
Брюксел заплаши Полша с " нуклеарната алтернатива "

Независима правосъдна система е значително авансово изискване

Ек е изпратила писмо до Варшава, в което желае държавното управление на страната да отговори на опасенията на Върховния орган на Европейски Съюз, че промените са в несъгласие с полезностите на Европейски Съюз, посочени в член 2 от Договор за Европейския съюз. Правителството на Полша ще разполага с едномесечен период с цел да отговори на писмото.

Припомняме, противоречивите промени в правосъдната система на Полша плануват министъра на правораздаването да може да наема или уволнява ръководителите на общите съдилища. Правосъдният министър ще може и да удължава мандатите на съдиите, достигнали пенсионна възраст.

Притесненията към промените са за това, че с тези си пълномощия държавното управление ще има надзор върху правосъдната система на страната, т. е. правосъдната власт няма да бъде самостоятелна. Разделението на управляващите (законодателна, изпълнителна и съдебна) е един от главните правила на демокрацията и правовата страна.

Според Европейска комисия законът е и дискриминиращ, тъй като вкарва и разнообразни възрасти за пенсиониране на съдиите по отношение на техния пол - дамите да се пенсионират на 60-годишна възраст, а мъжете - на 65 години.

 Полша жигосах
Полша жигосах " шантажа " на Европейски Съюз

Особено шантаж, който не се основава на обстоятелства

Ако държавното управление в Полша не даде приемлив за Европейска комисия отговор, Комисията може да издаде " мотивиращо мнение ", което ще даде на Полша период от 2 месеца, в които страната ще би трябвало да извърши рекомендациите на Европейска комисия.

В случай, че ръководещите в Полша не се съобразят с рекомендациите в " мотивиращото мнение " на Европейска комисия, случая ще може да премине в Съда на Европейски Съюз, чийто решения са наложителни за всички страни членки.

 Дуда се подписа под единия противоречив полски законопроект за правосъдната власт
Дуда се подписа под единия противоречив полски законопроект за правосъдната власт

Дава право на министъра на правораздаването да наема или уволнява ръководителите на общите съдилища

Относно това зам.-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс разгласи, че Европейска комисия към момента се надява на градивен разговор с полското държавно управление. Стана ясно и че Тимерманс е изпратил писмо до външния министър на Полша, с което е поканил него и правосъдният министър на страната членка на диалози в Брюксел.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР