Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България заради горивата. Брюксел

...
Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България заради горивата. Брюксел
Коментари Харесай

ЕК започна наказателна процедура срещу България заради горивата

Европейската комисия започва наказателна процедура против България поради горивата.

Брюксел желае да променим наредбите си за Данък добавена стойност, използвани за сдруженията, търгуващи с горива, и за потреблението на активите на сдруженията за нестопански цели, оповестиха от пресслужбата на Европейската комисия.

Комисията изпрати публични уведомителни писма на България с искане да приведе наредбите си за налога върху добавената стойност (ДДС) в сходство с правото на Европейски Съюз.

Единият от случаите е обвързван с обстоятелството, че понастоящем дребните сдружения, търгуващи с горива, са задължени да заплащат предплатено прекалено високи суми, с цел да подсигуряват, че могат да платят дължимото от тях Данък добавена стойност. За огромните сдружения е задоволително единствено да внесат гаранция в размер, еднакъв на дължимото по покупко-продажбите им Данък добавена стойност.

Комисията счита, че националното законодателство не е съвместимо с нормите на Европейски Съюз и със свободата на стопанска самодейност (член 16 от Хартата на главните права на ЕС). Отделно от това България се приканва да промени разпоредбите си за начисляване на дължимия Данък добавена стойност в случаите, когато икономически активи се употребяват за частни или нестопански цели и когато икономически активи се трансферират в друга страна членка.

Ако не предприемем дейности по тези две претенции в идващите два месеца, Комисията може да изпрати стимулирано мнение на българските органи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР