Европейската комисия стартира четири наказателни процедури срещу България, се посочва

...
Европейската комисия стартира четири наказателни процедури срещу България, се посочва
Коментари Харесай

ЕК стартира четири наказателни процедури срещу България

Европейската комисия започва четири наказателни процедури против България, се показва в отчет в формалния уебсайт на Европейски Съюз.


Процедурите са в региона на битката с изпирането на пари, качеството на въздуха, битката с измамите и морския превоз.

Борба против прането на пари

Комисията насочва апел към София да вкара вярно законодателството на 5-ата Директива по отношение на битката с изпирането на пари на Европейски Съюз. Европейска комисия дава двумесечен период за отговор на уведомлението.

В отчета се показва, че България е съобщила за цялостно консолидиране на разпоредбите, само че Комисията е открила несъответствия, да вземем за пример при задължението за регистрация, лицензиране или контролиране на доставчиците на услуги. Съгласно националното законодателство доставчиците на услуги по доверително или дружествено ръководство не са нито лицензирани, нито подлежат на регистрация.

Освен това се регистрира липса на механизъм за превъзмогване на несъответствията в данните в националния указател на действителните притежатели (регистърът, в който се показва кой какво има в действителност).

Проблем е открит и при използването на понятията " определяне " или " престояване " във връзка с субектите, задължени да дават данни за действителните притежатели. Ако България не даде приемлив отговор в период от два месеца, Комисията може да продължи с наказателната процедура, се показва в известието.

Борба с измамите със средства от Европейски Съюз

Европейската комисия се обръща към България, Полша и Финландия, като упорства страниоте да съблюдават разпоредбите за битката с измамите, засягащи финансовите ползи на блока.

Стартира произвеждане за определяне на нарушаване с изпращането на публични уведомителни писма за погрешно въвеждане на разпоредбите на Европейски Съюз в тази област.

Европейското законодателство защищава бюджета на Европейски Съюз с уеднаквяване на определенията, наказванията и разпоредбите за подготвеност, свързани с измами и други закононарушения, засягащи европейските финансови ползи. Комисията прецизира, че е открила няколко казуса със сходството в България и Полша във връзка с определението за някои закононарушения и обвързваните с тях санкции, както и отговорността на юридическите лица за закононарушения, осъществени в тяхна изгода.

И по този параграф трите страни разполагат със период от два месеца, с цел да подхващат стъпки за решение на казуса.

Качество на въздуха

Според Европейска комисия България не е премахнала пречките пред достъпа до правораздаване по отношение на проектите за качество на въздуха.

Европейските правила плануват, когато пределно допустимите стойности, заложени от законодателството на Европейски Съюз, бъдат превишени, страните да одобряват проекти за качеството на въздуха и да дефинират подобаващи ограничения, тъй че превишенията да бъдат допустимо най-кратки. Предвижда се директно засегнатите и природозащитните организации да имат право да изискват от управляващите да изготвят проекти за качеството на въздуха и да има опция да оспорят тези проекти пред националните съдилища.

В България на природозащитните организации или физическите и юридическите лица не е обезпечено право да се обръщат към съда в тези случаи.

Европейска комисия откри първичната процедура през май 2020 година и в този момент отбелязва, че дефинитивно решение на българския съд от 2021 година е удостоверило практиката на отвод на достъп до правораздаване във връзка с проектите.

Морски превоз

Правилата за морския превоз включват общи насоки за сигурност на оборудването като избавителни жилетки, средства за разчистване на отпадъчни води или радари на борда на корабите, плаващи под флага на страна от Европейски Съюз.

С директивата се основава механизъм за контрол на пазара, с който на държавите-членки се разпорежда отговорността да подсигуряват, че морското съоръжение не съставлява риск за морската сигурност, здравето или околната среда.

„ България не прави съответен контрол на пазара на морско съоръжение на борда на корабите, за който дава отговор “, се споделя в отчета.

Европейска комисия откри наказателната процедура през октомври 2019 година, само че България към момента не е съобщила за обезпечаване на контрол на пазара. Ако не бъдат подхванати съответни ограничения, комисията може да реши да се обърне към Съда на Европейски Съюз, се добавя в известието.

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР