Европейската комисия старателно отлага някои решения, които биха създали противоречия

...
Европейската комисия старателно отлага някои решения, които биха създали противоречия
Коментари Харесай

Големите въпроси, които Брюксел отложи за решаване след изборите за европарламент

Европейската комисия усърдно отсрочва някои решения, които биха основали несъгласия в навечерието на изборите за Европейски парламент. Това може да се одобри като опит да се избегне въздействие върху гласуването. Но тя си навлече и рецензии, че демонстрира безучастие.

Европейците, които от 23 до 26 май ще избират новите евродепутати, най-вероятно ще го създадат без да знаят какво е решила Европейската комисия по дългогодишни случаи със злоупотреби на европейски фондове от източноевропейски водачи, за спазването на фискалните правила от западноевропейските страни и за основната промяна на разпоредбите за избавяне на банките.

Служители на Европейски Съюз обявиха, че вършат оценка на случаите, само че е належащо време за реализиране на дефинитивно решение.

" Макар да разбирам, че Европейска комисия желае да избегне каквито и да било провокиращи несъгласия ходове тъкмо преди изборите, това не е добра обществена политика ", съобщи евродепутатът от Европейската национална партия Маркус Фербер.

Решението за Орбан е оставено да чака

Комисията в продължение на месеци обмисля въпроса за допустимо връщане на европейски фондове, откакто при миналогодишно следствие Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ) разкри съществени нарушавания и спор на ползи по планове за модернизиране на уличното осветяване в маджарски градове.

Проектите, които Европейският съюз съфинансира с Унгария, бяха осъществени от 2011 до 2015 година от компания, в чийто директорски съвет от 2009 до 2014 година членува зетят на унгарския министър председател Виктор Орбан Ищван Тибьорц. Тибьорц продава своя дял в компанията през 2015 година, излиза наяве от нейната документи.

Унгарската полиция приключи своето следствие през ноември, като съобщи, че не е разкрила каквото и да е закононарушение. Нито Орбан, нито Тибьорц направиха коментар.

Членството на партията на Орбан Фидес в Европейската национална партия бе замразено поради опасенията, че Унгария нарушава европейските правила за господство на закона. Ако Фидес дефинитивно напусне ЕНП, тя може да се съюзи с евроскептиците, с които флиртува от години.

Чешкият министър председател

Комисията с месеци отсрочва да реши дали чешкият министър председател милиардер Андрей Бабиш е влезнал в спор на ползи при приемането от свързани с него компании на европейски фондове на стойност милиони евро. Бабиш отхвърли да е позволил каквито и да било нарушавания.

Правната работа на Европейска комисия доближи през януари до заключението, че Бабиш, който е и водач на демократичната партия " Действие на недоволните жители " (АНО), е влезнал в спор на ползи, само че за момента към момента няма политически дейности по отношение на това правно мнение, съобщи чиновник на Европейски Съюз. Ако бъдат открити нарушавания, финансирането на забърканите компании може да бъде спряно.

Бюджетите на Рим и Париж

Редовната оценка в средата на този месец на проектобюджетите на страните от еврозоната тази година бе отсрочена за първата седмица на юни, когато се чака Европейска комисия да реши дали да стартира юридическа борба с Италия поради растящия й дълг.

Комисията може също да насърчи Франция да понижи недостига си, за който се планува, че следващата година ще надвиши допустимите граници на Европейския съюз - трънлив ход, отсрочен от Европейска комисия за след европейските избори, на които президентът Еманюел Макрон ще се състезава с лидерката на крайната десница Марин Льо Пен за победа на изборите във Франция.

Спасяване на банките

Друго много предстоящо решение е по отношение на вероятното оборване на решението на Съда на Европейския съюз от март, което застана на пътя на решението на Брюксел да блокира спасяването на италианската банка Теркас. Решението може да улесни бъдещите процедури по избавяне на банки, само че използването му на процедура зависи от вероятното оборване на решението от Комисията.

Комисарят по битка с монополите Маргрете Вестагер, която е и топ претендентът на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), отсрочва решението си по въпроса, който в Италия деликатно се следи от политици евроскептици - те от години водят акция против европейските правила за избавяне на банките.

Крайният период за оборване към този момент изтече, само че Вестагер ще се възползва от удължение с 10 дни преди да разгласи обществено решението си - това ще се случи след изборите за европарламент.

 

Франческо Гуарашо от Ройтерс / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР