Европейската комисия смята, че ситуацията в северната част на Косово

...
Европейската комисия смята, че ситуацията в северната част на Косово
Коментари Харесай

ЕК: Ситуацията в Косово остава крехка

Европейската комисия счита, че обстановката в северната част на Косово е към момента доста нежна, сподели през днешния ден Набила Масрали, говорителка на Европейската комисия по въпросите на външната политика и политиката на сигурност, представена от Танюг.

Тя добави, че евросъюзът е изиграл дейна роля в последните събития в съгласуваност със Съединени американски щати и мироопазващите сили на НАТО в Косово - КейФОР.

Масрали повтори, че Европейска комисия приветства деескалацията на напрежението в Косово и премахването на барикадите, сложени от косовските сърби в Северно Косово.

„ Ситуацията в действителност е нежна и ние призоваваме за въздържаност и двете страни, тъй че обстановката да остане спокойна и да се избегнат всички дейности, които биха довели до връщане на насилието и ескалацията “, сподели тя и добави, че задачата на Европейски Съюз в Косово - ЕУЛЕКС (EULEX), ще продължи да следи обстановката в Косово.

Последното изостряне на рецесията в връзките Косово - Сърбия стартира с решението на държавното управление в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на колите на косовските сърби с косовски. Сръбските представители напуснаха косовските институции и полицейските сили, а елементи на косовската полиция минаха в обитаемоте най-вече със сърби региони.

След договаряния и компромис към този момент Прищина се отхвърли от промяната на регистрационните номера, само че напрежението беше подхранено от ареста на някогашен косовски сръбски член на локалната полиция. В знак на митинг косовските сърби издигнаха барикади на 10 декември, като в продължение на двадесетина дни блокираха пътищата и някои гранични пунктове в Северно Косово.

Те упорстваха за освобождението на задържания някогашен служител на реда Деян Пантич, който съгласно косовските управляващи е провел набези против изборни органи. След като Пантич беше освободен от пандиза под домакински арест, а сръбският президент Александър Вучич беседва с представители на сърбите от Косово в Рашка, стартира и премахването на барикадите в северната част на Косово.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР