Европейската комисия следи внимателно преговорите за договор за свободна търговия

...
Европейската комисия следи внимателно преговорите за договор за свободна търговия
Коментари Харесай

ЕК следи дали Сърбия преговаря с Русия за Евразия

Европейската комисия следи деликатно договарянията за контракт за свободна търговия сред Сърбия и Русия в Евразийския стопански съюз и чака Белград да се придържа към външната политика на Европейски Съюз, съобщи говорителката на Европейска комисия Мая Коциянчич.
„ Внимателно следим обстановката и обсъждаме тези въпроси по време на постоянните ни политически и търговски диалози със сръбските управляващи ”, сподели тя и добави, че се чака Сърбия последователно да стартира да се придържа към общата външна политика и политиката за сигурност на Европейски Съюз.
По време на визитата си в Белград Дмитрий Медведев разгласи идното сключване на контракт за свободна търговия сред Сърбия и Евразийския стопански съюз на 25 октомври в Москва. Договор, който ще бъде подписан от министър-председателя на Сърбия Ана Бърнабич.
В тази връзка сръбският президент Александър Вучич разгласи, че договорът ще даде на Сърбия достъп до пазар със 180 милиона консуматори.
Според Коциянчич, в подтекста на договарянията за присъединение Сърбия е поела ангажимент в деня на встъпването си в Евросъюза да се отдръпна от всички двустранни търговски контракти. Оттеглянето от контракта за свободна търговия с трети страни не е ново изискване, а общо предписание, което се отнася да всички държави-кандидатки за участие в Европейския съюз.
Европейски Съюз е най-големият търговски сътрудник на Сърбия, стокообменът с която съставлява 63% от общия стокообмен на Сърбия и има доста добра динамичност и растеж.
Търговията с Русия съставлява по-малко от 10 % от общия външнотърговски продан на Сърбия.
Европейските вложения в Сърбия са над 10 пъти повече от съветските, акцентира Коциянчич.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР