Европейската комисия ще се опита да убеди скептично настроените северни

...
Европейската комисия ще се опита да убеди скептично настроените северни
Коментари Харесай

Брюксел планира обща европейска минимална заплата

Европейската комисия ще се опита да убеди скептично настроените северни страни в Съюза да поддържат самодейността за въвеждане на обща европейска минимална работна заплата. Това разгласи Николас Шмит, еврокомисарят, отговарящ за работните места и обществените права.

Той сподели, че са почнали съвещания по отношение на проекта на Комисията за битка с употребата на евтина работна ръка в Европейския съюз и обстоятелството, че в доста страни в съюза служащите получават доста по-ниски заплати за избрани специалности, в сравнение с в други страни.

Ако задоволително страни от Европейски Съюз поддържат самодейността, това може да докара до въвеждане на нов закон.

Шмит обаче съобщи, че Брюксел е чул рецензии от северните страни, опасяващи се, че сходна самодейност може да подкопае техните системи за групово договаряне, посредством които служащите и работодателите в тези страни дефинират заплатите.

“Имахме доста полемики с шведските, както и с датските профсъюзи, с работодателите и държавните управления в тези страни ”, сподели Шмит.

„ Така че е ясно, че в бъдещия юридически текст ние ще подсигуряваме, че има разпореждания, които дават изясненост, че системата на груповото договаряне, като да вземем за пример в Швеция, Дания и евентуално в други страни, е предпазена “, добави той.

Дания, Швеция и Финландия нямат минимална заплата. Вместо това заплатите се договарят непосредствено сред синдикатите и работодателите – по този начин наречената система за групово договаряне – и нормално са по-високи, в сравнение с в множеството други страни от Европейски Съюз. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР